Hírek

Képek Bartók Béla tiszteletére

Józsa János képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a DEMKI Közösségi Házban április 21-én. A kiállított képekhez Bartók művei adták az ihletet, de a zeneszerző portréja is megjelenik a tárlaton Józsa János kifejező, egyedi ábrázolásában.

Jól illeszkedik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatába a most megnyílt képzőművészeti tárlat. A színek muzsikája, avagy a zene képekben – akár ezt a címet is adhatnánk a kiállításnak, ami azokat a víziókat mutatja meg a látogatóknak, amik Józsa János képzeletében megszülettek Bartók zenéjének hallgatása közben.


jj_4_745_745_01

A megnyitó ünnepségen a 6 éve elhunyt művész özvegye, Józsáné Bíró Mária elmondta, hogy a Bartók művei ihlette, mintegy száz alkotásból válogatta ki az itt látható képeket. Elsődleges szempontja volt, hogy többféle technikát is bemutasson - nyomatot, rajzot, festményt - a páratlanul gazdag hagyatékból. Kiemelte Bartók és Józsa János művésztének közös vonását: a lélekből fakadó őszinteséget, a hitelességet és a tiszta forrást, amiből merítettek.


jj_5_745_815

A kiállítást Tarczy Péter művészeti író nyitotta meg, aki személyesen is jó barátságban volt Józsa Jánossal. Bemutatta művészi munkásságát, beszélt az alkotóművész és a zene kapcsolatáról. Kiemelte Bartók és Józsa János alkotó munkájának párhuzamait: műfaji sokszínűségüket, a kis részletekből való építkezést, a stílusok ötvözését.


jj_1_745_745

A vizuális élményt Pless Attila zongoraművész játéka tette teljessé, aki Bartók két legismertebb művét adta elő: az Este a székelyeknél egy részletét, és az Allegro barbarot.


jj_6_745_745_01

A kiállítás május 6-ig tekinthető meg a közösségi ház galériájában. A látogatók között, akik nevüket és elérhetőségüket bedobják a vendégkönyv mellett elhelyezett malacperselybe, egy eredeti Józsa János tusrajzot sorsolnak ki.


jj_7_745_745_01