Hírek

Nagy hangsúlyt kap Debrecenben a levegőminőség-védelem

A légszennyezést többnyire nem látjuk, azonban folyamatosan érezzük annak negatív hatását. A káros hatások csökkentése, valamint a jógyakorlatok terjesztése mindannyiunk közös érdeke, ezért is kap Debrecenben egyre nagyobb hangsúlyt a levegőminőség-védelem. Sosincs késő, cselekedjünk együtt!

Hogyan szennyezzük a levegőt és milyen negatív hatásai vannak?

Számos természetes és mesterséges folyamat során megjelennek a levegőben a 10 mikrométernél kisebb részecskék, amit PM10 vagy ismertebb nevén szálló por gyűjtőnéven ismerünk. Ezen részecskék esetén a legnagyobb problémát az okozza, hogy az ember természetes biológiai szűrőrendszere ezt az apró részecskét nem képes megszűrni, így az akadály nélkül bekerül a szervezetbe. A 2,5 mikrométernyi vagy annál kisebb átmérővel rendelkező részecskéket PM2,5-nek hívjuk, ezek a parányi részecskék már a tüdő legalsó részeibe is képesek bejutni. Ezek a kisméretű aeroszol részecskék rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoznak, míg hosszú távon növelik a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Melyek a fő szennyező források Debrecenben?

Az emberi eredetű légszennyezés legfontosabb forráscsoportjai - így a cívisvárosban is - jellemzően a helytelen tüzelés technikájának megválasztása, a közlekedés, a mezőgazdasági és ipari folyamatok, de ide tartoznak az egyéb háztartási eredetű tevékenységek is.

A közlekedés során a légszennyezés fő eredői a belső égésű motorokban elégetett üzemanyag, nem véletlen, hogy Debrecen városa célul tűzte ki a kerékpáros és a tömegközlekedési szektorok folyamatos fejlesztését. Fontos forrás még a gépjárművek által felvert por, illetve a gumiabroncsok, fékpofák kopása is.

A levegőszennyezettség növekedéséhez jelentősen hozzájárul a város nyugati oldalán fekvő mezőgazdasági területekről származó porszennyezés is. Az antropogén (vagyis az ember tevékenységéből eredő, ahhoz kapcsolódó) légszennyezés egyik legfontosabb okozója a helytelen tüzeléstechnika. A fő szennyező ebben az esetben a lakossági szilárd tüzelés, azon belül elsősorban a nedves és kezelt fa, a műanyagok vagy a hulladékok égetése. A háztartási tevékenységhez köthető egyéb szennyezőforrások közé tartozik a kerti növényi hulladék, avar nyílttéri égetése. Itt érdemes megemlíteni, hogy az önkormányzat a levegőminőség javítását célzó intézkedéseket is tett; Debrecen városa ugyanis 2008. év végén hatályon kívül helyezte a kerti hulladékok égetésére vonatkozó rendeletét, így Debrecen közigazgatási területén már 12 éve tilos ezen hulladékok nyílt színi égetése.

levego_745

Milyen lépéseket tesz Debrecen városa a levegőminőségvédelem érdekében a „LIFE IP HUNGAIRY” projekt keretében?

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával 10 településen, köztük Debrecenben egy LIFE környezetvédelmi integrált projekt valósul meg 2019. január 1-je és 2026. december 31-e között, 8 év időtartamban. Debrecen Megyei Jogú Város örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek kiemelt célja, hogy a településeket támogassa levegőminőségi terveik végrehajtásában:

         emissziós adatbázisok fejlesztésével és döntéstámogató, levegőminőségi modell fejlesztésével,

         átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységekkel és egy

         országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával.

A projekt keretében Debrecen egy kísérleti akciót valósíthat meg, amelynek elsődleges célja a város nyugati területéről érkező mezőgazdasági eredetű szállópor megfékezése porszűrő funkciót ellátó véderdő telepítésével.

Ön mivel járulhat hozzá a levegőminőség javuláshoz?

Debreceni polgárként Ön is tehet egy tisztább levegőjű városért:

                ha füstmentesen fűt,

                ha a zöldhulladékot komposztálja a tiltott hulladékégetés helyett,

                ha gyalog vagy kerékpárral közlekedik,

                ha a szállításból fakadó kibocsátás csökkentése érdekében helyi termékeket vásárol,

                ha növeli a zöldfelületeket és területeket,

                ha takarékoskodik az energiával.

Ismerje meg Debrecen városának levegőminőségi tervét: Keresse fel a www.debrecen.hu oldalt, kattintson a „Közérdekű adatok” >> „Közzététel és hirdetmények” >> „Igazgatási hirdetmények” >> „Levegőminőségi Terv – Hirdetmény” feliratú gombra.

Ön is tegyen Debrecen város levegőminőségének javulásáért! Cselekedjünk együtt!

Bővebb információkért keresse fel a debreceni Ökomenedzser Irodát:

Ökomenedzser Iroda elérhetősége:

Az iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4024 Debrecen, Piac utca 20. 96. sz. iroda

Ügyfélfogadás: szerda: 8.00 - 12.00; csütörtök: 13.00 - 17.00

Ökomenedzser: Nagyné Pálfi Zsuzsa

E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu

Telefon: 06 52 511-583 Mobil: 06 30 891 9546

 

A cikk a LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

 hungairylogo_348