Hírek

Honnan tudhatja, hogy rossz fát tett a tűzre?!

Nem mindegy, hogy milyen minőségű tűzifát használunk, ugyanis helytelen választás esetén akár dupla mennyiség is szükséges lehet ahhoz, hogy meleg legyen a lakásban. A helyes tüzelési gyakorlat pénztárca- és környezetbarát.

 

rossz_fa_700_700_01

Mire figyeljünk vásárlás során?

Ha a fát Tüzépen szerezzük be, érdemes inkább köbméterre – nem súlyra – vásárolni és a tömörebb, keményfát választani (pl. gyertyán, bükk, tölgy, akác), amelyet vágást követően legalább 2-2,5 évig szárítottak, mert ekkor ideális, 15% körüli a nedvességtartalma.

Ha mázsára vesszük a fát és esetleg nem kellő ideig szárították, az abban lévő nedvességet is megfizetjük. A begyújtás során a fában lévő vizet el kell párologtatni, hiszen csak azt követően érheti el a fa a gyulladási hőmérsékletet. Éppen ezért nem mindegy, hogy a fa 15%-os vagy 40%-os (pl. frissen vágott fa) nedvességtartalmú. Összességében a felesleges víz a begyújtást nehezíti, majd a fűtés hatásfokát is hátrányosan befolyásolja.

A nem megfelelő tűzifa-választás miatt több füst keletkezik, amelyből a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 és PM2,5) a levegőből egyből a szervezetünkbe juthatnak, ezáltal rövid távon légúti tüneteket okoznak, míg hosszú távon növelik a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Mire ügyeljünk a fa aprítása során?

Mindig olyan méretűre vágjuk a fát, amilyen méretű tűztérben fogjuk azt felhasználni. Fontos! Minél apróbbra hasogatjuk, annál könnyebben fér hozzá a levegő, ami az égés alapfeltétele. Az összevágott fát esőtől védett, jól levegőző, lehetőleg déli fekvésű helyre tegyük, ahol nem folyik alatta a víz és az alulról feláramló párától is védve van.

Érdemes a farakás mögött kb. 5-10 cm széles, alatta kb. 15-20 cm magas légáteresztő réteget hagyni, amit különböző alátéttel, ráccsal biztosíthatunk, ezáltal is segítve a száradást.

Mit használjunk gyújtósnak?

Ha kertünk van:

Hagyjuk száradni a kertünkben lévő fák lemetszett ágait 2 évig halmokban gyűjtve. A már kiszáradt ágakat könnyen, szabad kézzel fel lehet aprítani és ideálisak gyújtósnak. A száradó ághalmok madarak és más élőlények számára búvóhelyként szolgálhatnak.

Ha nincs kertünk:

Vásárolhatunk szalmát, vagy viasszal átitatott fagyapotot. Esetleg használjunk nyomtatott feliratot/mintát nem tartalmazó papír tojástartót, amit már nem tudunk újra használni.

 

Ne használjunk színes, fényes papírt (pl. reklámújságot) gyújtósnak, mivel annak elégetése során káros vegyületek jutnak a levegőbe és a hamuba.

A helyes tüzelés lépésről lépésre:

A hagyományos tüzet alulról gyújtják meg (gyújtósra ágaprítékot, majd sátor alakban vastagabb ágakat helyeznek), azonban ezzel az a probléma, hogy a tűz belső magját leárnyékoljuk, így az nem jut kellő mennyiségű levegőhöz. Ebből adódóan a helyes tűzrakás során fordítva, alulra a vastagabb fákat helyezzük – mintha egy fészket építenénk – , majd a tetejére helyezzük a könnyen meggyulladó részeket, az apró fát és a gyújtóst.

Ne zsúfoljuk tele a tűzteret, inkább kisebb rakást alkalmazzunk és tegyünk többször a tűzre a megfelelő légellátás miatt. Ügyeljünk arra, hogy a túl sok levegő, a túl heves égés sem jó, mert a hő ilyen esetben a kéményen távozik.

Az idő és energia, amelyet a helyes tüzelési gyakorlatra fordítunk, nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de a levegőtisztaság és ezáltal az egészségünk védelméhez is hozzájárul. Egy rossz szokás tudatos megváltoztatása a saját életminőségünk javításán túl az unokáink életére is pozitív hatást gyakorol.

További információkért keresse fel a „Fűts okosan!” kampány hivatalos honlapját: http://www.futsokosankampany.hu/ vagy a debreceni Ökomenedzser Irodát.

Ökomenedzser Iroda elérhetősége:

Az iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4024 Debrecen, Piac utca 20. 96. sz. iroda

Ügyfélfogadás: szerda: 8.00 - 12.00; csütörtök: 13.00 - 17.00

Ökomenedzser: Nagyné Pálfi Zsuzsa

E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu

Telefon: 06 52 511-583

life_696

 keresztr_744_744

 1. A komposztodba kerülő zöldséget, gyümölcsöt és más ________-ot érdemes 2-6 cm nagyságú darabokra vágni, hogy a komposztálódást végző élőlények könnyebben hozzáférjenek annak felületéhez.

2. Ha környezettudatosan szeretnél közlekedni, gyalogolj, használj kerékpárt vagy elektromos tömegközlekedési eszközt, mellőzd az ____ használatát.

3. Végy egy maroknyit a komposztból és ha nem olyan _____, mint egy kifacsart szivacs, akkor érdemes megöntözni. Mindemellett négy hetente át kell forgatni a komposzthalmot a megfelelő légellátás érdekében. Ezek a lépések elengedhetetlenek a hatékony komposztálás érdekében.

4. A kisméretű aeroszol részecskék (PM10 szállópor és PM2,5 finompor) a levegőből belélegezve a szervezetünkbe juthatnak, és rövid távon légúti tüneteket okoznak, míg hosszú távon növelik a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri __________ kialakulásának kockázatát.

5 A városi levegőszennyezettség tekintetében a legjelentősebb légszennyező források: a robbanómotoros járművek kibocsátása, a helytelen tüzelési szokásokból fakadó füst, az illegális hulladékégetés emissziója és a ____________ területekről származó szállópor.

6. A zöldhulladékot _____ elégetni, inkább komposztáld!

7. A környezettudatos tüzeléshez elengedhetetlen, hogy legalább 2-2,5 évig _________ fát használjunk.

8. A hatékony komposztálódás érdekében 3 rész barna, szénben gazdag anyagot (szalmát, ágaprítékot, papírt) és 1 rész zöld, nitrogénben gazdag szerves hulladékot (frissen levágott füvet, zöldség és ________ hulladékokat) keverten helyezz a komposzthalmodra.

Megfejtés: A LIFE ________ integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben. Fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek.

 

 

 

Megoldás: 1. zöldhulladék 2.autó 3.nedves 4.betegségek 5.mezőgazdasági 6.tilos 7.szárított 8.gyümölcs