Hírek

Papp László polgármester évértékelője

Nehéz és fárasztó éven vagyunk túl, de sikerült megtartani az egyensúlyt - mondta Papp László a Dehírnek.

A járvány elleni védekezés, a források átcsoportosítása komoly kihívást jelentett. Ám az idei fejlesztések is abba az irányba mutatnak, hogy a város jövőképe pozitív legyen. Évet értékelt a polgármester. Évértékelő beszélgetésben összegezte a 2020-as esztendő tapasztalatait Papp László a Debrecen Televízió műsorában. Debrecen polgármestere elmondta: kigyógyult a koronavírus-fertőzésből, már jól van, de számára a legfontosabb kérdés az, hogy van a város.

papplaszlo_17_700

- Ez az esztendő egészen biztosan a koronavírusról lesz nevezetes a jövőben, ebben a tekintetben illeti meg a történelmi jelző, mindenesetre a város viszonylag jól állta a sarat a járvány idején is – mondta Papp László.

Mint a beszélgetés során elhangzott: azt a fejlesztési programot, amelyet 2014 után elindítottak, s ma a Debrecen 2030 nevet viseli, viszik tovább, ez szolgálja a debreceniek érdekeit. A mindennapi életet befolyásoló döntések születtek az elmúlt időszakban: a járvány elleni védekezés, a források átcsoportosítása és a fejlesztési ütem megtartása komoly kihívást jelentett, mondta Papp László.

- Nehéz és fárasztó év volt, meg kellett tartani az egyensúlyt – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte: figyelni kellett az idősotthonokra, az ellátórendszerre, a szociális szféra dolgozóira, támogatni kellett a nevelési, oktatási intézményeket, de véleménye szerint ezek mind jól vizsgáztak válsághelyzetben is.

 

- Veszélyhelyzet idején a közgyűlés nem ülésezik, ekkor a polgármesterre hárul a döntések minden felelőssége. Igyekeztünk demokratikus módon meghozni ezeket a döntéseket, időben megküldtük az előterjesztéseket a képviselőknek, észrevételeik figyelembe vételével döntöttünk – emelte ki Papp László.

- A jövő év gazdasági szempontból jelentősen nehezebb lesz, mint 2020, ugyanis azt egy kiemelkedően jó 2019-es év után indítottuk el. Arra készültünk, hogy idén is rekordokat döntünk. Csendesebb év lett, mint amire számítottunk – ismertette a polgármester. Hozzátette: a 2021-es év kiemelten erős év lesz beruházási fejlesztési szempontból, nagyon sok előkészítő munkát végeztek el erre nézve idén. Pénzügyileg, gazdaságilag nagy kihívás lesz 2021, mondta, hiszen látni, hogy a gazdaságot erősen érinti a járvány, viszont a városnak vannak átcsoportosított forrásai.

- Jelentős figyelmet fordítunk a debreceni kis- és középvállalkozásokra is, ezért az a döntés született, hogy jövőre az iparűzési adó 50 százalékát elengedjük számukra egy évre – húzta alá Papp László.

A fejlesztések nem álltak meg a járvány alatt sem

- A koronavírus-válság mindent befolyásol, és most látom igazán visszaigazoltnak azt a döntést, amikor 2014-ben polgármesteri kampányomban azt mondtam, hogy a következő éveket a debreceni gazdaság megerősítésére kell használni – idézte fel Papp László. A válság erős, jó gazdasági állapotban találta a várost, így a válságtűrő képessége is más, mint a Debrecenhez hasonló méretű városoké, hangzott el.

Kitért arra is, hogy a fejlesztéspolitika fontos fókuszterülete az emberek mindennapjait meghatározó, úgynevezett kis fejlesztések: orvosi rendelők, óvodák, bölcsődék, iskolák felújítása, új férőhelyek kialakítása.

- A munkahelyteremtéssel is összefügg a bölcsődei ellátás rendszerének bővítése. Jelenleg 1164 bölcsődei férőhely van a városban, a 2021-ben elindítandó fejlesztésekkel több mint 1640-re növelhetjük ennek számát – húzta alá Papp László. Hozzátette: ez nagyban megkönnyíti a szülés utáni elhelyezkedést az édesanyák számára.

A polgármester hangsúlyozta: 2020-ban sem állt le a munkahelyteremtés Debrecenben, a Semcorp és a Sensirion beruházása is elkezdődött, valamint a már itt lévő vállalatok is képesek voltak erősödni a válság ellenére, ez a munkahelyek számában is megtestesül.

- Ha a válságon túl leszünk, jelentős erősödés lesz a következő év második felében véleményem szerint, amelyre szintén készülni kell

– hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a válság után a munkahelyek számának dinamikus növekedésére számítanak, ezért van szükség új bölcsődékre, óvodákra a városban.

 

Kitért arra is, hogy a 2019-2024-es önkormányzati ciklus kiemelt fókuszterülete a környezet- és természetvédelem, a zöld felületek megújítása. Több programot is elindítottak az elmúlt időszakban: a Zöld város program első megvalósult elemeit már lehet látni, például létrehozták az első közösségi kertet a Vénkertben.

- A Tócóvölgyben nagyon szép lakókörnyezetet tudunk majd létrehozni, valamint a Tócóskert és az Újkert fejlesztése is 2021-ben indul.

Különleges színfoltja lesz a városnak a Petőfi tér is, ahol majd 500-600 négyzetméternyi vízfelület is lesz!

– ismertette Papp László. A Petőfi téren a tervek szerint láthatóvá teszik majd az egykor még Deák térnek nevezett terület hangulatát, így gyakorlatilag emléket állítanak a régi Debrecennek. Ez a rész a város egyik kapuja is lesz tulajdonképpen a vasútállomás felől érkezők számára.

Az Ötholdas Pagony felújítása is 2021-ben indul, ott egy teljesen új játszótér, egy négy évszakos közösségi tér jön majd létre.

- A Debrecen 2030 program fontos része az új főpályaudvar, senki nem vitatja, hogy erre nagy szükség van. A NIF-fel megállapodást kötöttünk a program, a tervezés előkészítésére, egy megvalósíthatósági tanulmány készítése a jövő év feladata, amely rögzíti, hogy milyen paraméterekkel kell megépíteni – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette: az előző terv legdrágább része a felszín alatti rész lett volna, ezt újra kell gondolni. A forrást az önkormányzat az előtanulmányok elkészítésére 35 millió forintban biztosította közgyűlési döntéssel. A program az évtized közepére megvalósulhat, mondta Papp László.

Kitért a Civaqua-programra is, amelyet a napokban nyilvánítottak nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá. A polgármester elmondta: a Civaqua első ütemének 2021-ben tervezője és kivitelezője is lesz.

Bicikliutak is épülnek 2021-ben

- 2021-ben jelentős mértékben infrastrukturális fejlesztésekben gondolkodom, főleg a debreceni úthálózat fejlesztése van napirenden, több nagy ilyen beruházásunk lesz, például a Bethlen utca és az Egyetem sugárút fejlesztése, valamint a Nyugati kiskörút harmadik üteme elindul tavasszal, itt kerékpárút is lesz – ismertette Papp László.

 

Mint elhangzott, a keleti városrészben, a Vágóhíd utcától a Diószegi és a Sikló utca kereszteződésééig összefüggő kerékpárút épül ki, a Diószegi utca és a Panoráma út közötti szakaszon turisztikai jellegű kerékpárút is elkészül, 2021-ben indul a beruházás. A nyugati városrészben, Kismacs irányában indítják el a kerékpárútépítést, ez tovább fog menni a Balmazújvárosi út mentén a BMW gyárig és a balmazújvárosi leágazásig.

A 33-as fejlesztése szintén része a 2021-es programoknak, 2x2 sávosítás várható a Balmazújvárosi úti kereszteződésig, valamint két nagy autópályacsomópont is épül: az M35-354-es kereszteződése és az M35-ös józsai csomópontja is beruházásként valósul meg, ismertette Papp László.

- Debrecenben Európa egyik legnagyobb iparfejlesztési programját hajtjuk végre, több mint ezer hektáron folynak munkálatok. Egyre több cég vizsgálja Debrecent befektetési helyszínként az elektromobilitás jövőképével összefüggésben. Ez azért fontos, mert nem egy lecsengő autóipari technológia épül meg itt, hanem egy jövőbe mutató, fejlődést jelentő technológia jön a városba

– hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, a város idei fejlesztései is abba az irányba mutatnak, hogy a város jövőképe pozitív legyen: megemlítette többek között a jól haladó városi színházfejlesztéseket és az idén átadott új nagyerdei strandot is.

- A pozitív visszajelzések adnak erőt arra, hogy ebben a nehéz helyzetben is tudjunk előre tervezni – hangsúlyozta Papp László.

Téma volt a beszélgetés további részében a debreceni sport helyzete is. A polgármester szólt a sikerekről (kézilabda, kosárlabda), és mint mondta, "a focival van tennivalónk". Úgy fogalmazott, két-három év múlva már lehet egy tendenciát mérni, látni. Mint a DVSC kapcsán kifejtette, "nekem az a célom, hogy úgy segítsük a debreceni futball fejlődését, hogy ne csak a magyar bajnokságban, de adott esetben a nemzetközi porondon is mérhető teljesítményt tudjunk nyújtani. Ez nagyon sok energiát igényel majd."

 

Az utánpótlásképzés továbbra is fókuszterület, jegyezte meg, ott komoly fejlesztési programot indítunk, az MLSZ-től a szükséges tervezési forrásokat megkaptuk. Kollégiumi épületet és kiegészítő infrastrukturális fejlesztéseket hajtunk majd végre - nyilatkozta Papp László.

Forrás: https://www.dehir.hu/debrecen/papp-laszlo-nehez-es-faraszto-even-vagyunk-tul-de-sikerult-megtartani-az-egyensulyt/2020/12/31/