Hírek

Hírek az elvarázsolt aulából

Öt rövidhír a Gönczy Pál Általános Iskola háza tájáról.

az_elvarzsolt_aula_700

Advent első hétfőjén a Gönczybe érkezőket különleges látvány fogadta. Az aulába lépő gyerekek nem ismertek rá iskolájukra. A tér közepén hatalmas kandalló, karácsonyfa áll, hívogatva a betérőket. A varázslók a nyolcadikos diákok voltak, akik a kézműves munkaközösség tagjaival Kapczárné Péli Erika intézményvezető helyettes asszonnyal és Csőke Ilona, Somogyiné Győri Magdolna tanító nénikkel ünnepi díszbe öltöztették az iskolai aulát.

Hagyomány, hogy az adventi időszakban hétfőnként közösen gyújtunk gyertyát. Ez az idén is így van, csak nem iskolaközösségben, hanem az osztályok, a saját közösségeikben gyújtják meg advent fényeit. Karácsonyfánk alatt sorakoznak az ajándékok:

Nyertes pályázat

November utolsó hetében érkezett a hír, miszerint a Nemzeti Tehetség Program a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatási pályázatán 1.350.000 Forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Gönczy Tehetségpontnak, a digitális alkotóműhely fejlesztésére és a textilfestő-nemezelő műhely eszközkészletének megújítására.

Tevékenyen diákok a környezetért - Európai Hulladékcsökkentési Hét a Gönczyben.

Már hagyomány, hogy ebben az évben is több akcióval készültünk az Európai Hulladékcsökkentési Hétre. A komposztálás fontosságát szem előtt tartva tanulóink is segédkeztek az iskola udvarán lehullott nagymennyiségű falevél összegyűjtésében és a komposztálóba történő eljuttatásában. Osztályfőnöki órákon foglalkoztunk a 3R fogalmával, a hulladék keletkezésének megelőzésével, az újrahasználattal és az újrahasznosítással. Beszéltünk a tudatos vásárlás fontosságáról és mikéntjéről. Gyakorlati tanácsokat osztottak meg egymással a tanulóink ebben a témakörben. Készültek olyan tárgyak, amelyekhez újrahasznosított anyagokat használtak a gyerekek. A 3.b osztályban használt tejes dobozokból pénztárcát és újratárcát készítettek a kisdiákok.  Erdei Emese 7.b osztályos tanuló pedig adventi naptárt, és különböző díszeket készített újrahasznosított anyagokból.

Segítünk jobbnak lenni - Tudásmegosztó pedagógusok

„Változó világ, alkalmazkodó ökoiskola”

2020. november 16-20-a között az Oktatási Hivatal „Változó világ, alkalmazkodó ökoiskola” elnevezésű online konferenciát szervezett. Iskolánkat felkérték, hogy mutassuk be jógyakorlatunkat: Hogyan alkalmazkodunk, mint ökoiskola a megváltozott helyzethez, hogyan tudjuk a mindennapi életünket úgy szervezni, hogy a fenntarthatóságra nevelés szellemisége ne sérüljön. Fazekas Sándorné, az ökológiai munkaközösség-vezetője mutatta be iskolánk jógyakorlatát a meghirdetett témakörben közel 60 érdeklődőnek az online térben. Elmondta, hogy azokat a program elemeket tudtuk megvalósítani, amelyeket az online felületen is meg tudtunk szervezni. A gyerekek aktívan végezték a kiadott feladatokat, sok család együtt vett részt a feladatok megoldásában. Így év végén a legaktívabb család címet is ki tudtuk osztani.

 

Iskolakerti találkozók

Az idei tanévben november 20-án volt az Agrárminisztérium Iskolakerti Alapozó programjában mentorkert feladatokat ellátó iskolakertek vezetőinek találkozója, az on-line térben. Kovács Zsuzsanna Iskolakert vezető tanárnő mutatta be iskolakertünket, pedagógiai rendszerünket, hagyományőrző tevékenységeinket.

November 27-én on-line hálózati találkozó volt, melynek témája a Digitális tanulás és az iskolakert volt. A témában Fodor László tanár úr osztotta meg gondolatait, bemutatva iskolánk eredményeit a digitális tanulási folyamat szervezésében, irányításában, a játékosításban, a több, mint 100 érdeklődő iskolakert vezetőnek.