Hírek

Arduino szakkör

A Józsai Közösségi Házban 2017. decembere óta működik az "ARDUINO" mikroszámítógép programozói és hardverépítési szakkör.

A Közösségi Ház és a debreceni Rádiós és Szabadidő Klub támogatásával folyamatosan tudtuk havi rendszerességgel működtetni a szakkört.

A havonta megtartott foglakozásokon rendszeresen 7-8 fő vett részt, akik kisebb-nagyobb mértékben, gyakorlati szinten is foglakoznak elsősorban otthon felhasználható eszközök építésével, programozásával.

Sajnos az ez évben kialakult veszélyhelyzet miatt csak az év első hónapjaiban tudtunk személyesen találkozni. Az ezt követően két alkalommal megtartott online találkozó nem volt alkalmas az elsősorban gyakorlati megbeszélésre és bemutatásra összpontosított szakköri tevékenységre. Ezért inkább a telefonos megbeszélésre hagyatkozunk egy-egy konkrét téma kapcsán. A veszélyhelyzet elmúltával folytatjuk a szakköri találkozók szervezését a Közösségi Házban.

A támogatásból beszerzett szakköri anyagok mennyisége és sokfélesége lehetővé teszi a tagoknak, hogy több témában is tapasztalatokat szerezzenek, és ezt a többiekkel folyamatosan megosszák.

Több típusú Arduino alappanellel, valamint ezek bővítéséhez, kiegészítéséhez szükséges modulokkal rendelkezik a szakkör. Ezek felhasználásával a tagok egy-egy eszköz, berendezés prototípusát el tudják készíteni. Ezek összeállításában, programozásában folyamatosan tudjuk egymást segíteni, illetve az ennek során megszerzett ismeretet más eszköz készítésénél is fel tudjuk használni. A kész projektek megvalósításához az alkatrészek beszerzésében is segítséget nyújtunk egymásnak.

Fontosabb szakköri anyagok:

- Alappanelek: ARDUINO UNO, ARDUINO MEGA 2560, ESPDUINO (SP32+WIFI+ Bluetooth+Arduino UNO), ESP8266.

- Kijelzők: LCD (karakteres, pontmátrix), OLED, színes grafikus.

- Érzékelők: gáz, hőmérséklet, páratartalom, szín, hang, fény, légnyomás.

- Egyéb modulok: multifunkciós bővítő, ethernet, RS-485, rádiós, GPS, RFID, óramodul, beszédfelismerő, újlenyomat olvasó, kamera, relé, szervomotor, SD kártya, MP3.

Továbbá az ezek összeállításához, működtetéséhez szükséges egyéb alkatrészek, próbapanelek, tápegységek.

Továbbra is várunk újabb érdeklődőket, akik valamilyen vezérlési, mérési feladatot szeretnének megvalósítani a házban és a ház körül, vagy csak érdeklődnek a téma iránt és többet szeretnének tudni ezen eszközök használatával kapcsolatban. A szakkör továbbra is ingyenes.

Érdeklődés, jelentkezés: Horváth Lajos, 06-20-913-1451.

 

Megvalósított, vagy próbapadon működő projektek:

- Terrárium fűtés- és világítás vezérlése

- Hőmérséklet és páratartalom szabályzás

- Öntözőrendszer okostelefonos vezérlése

- Garázsvilágítás vezérlés

- Fűtésvezérlés

- Programozható redőnyvezérlő

- GPS szinkronizált óra

- GPS-es sebesség mérő OLED kijelzővel

ard_01_745

- Fűtésvezérlő rendszer programozható termosztátokkal

ard_02_500

- Programozható fenyődísz

ard_03_594

- Fényújság, LED-mátrix kijelzőkkel

- Légnyomás adatgyűjtő SD kártyával