Hírek

Balázs Ákos értékelte az elmúlt évet

A DTV-nek adott interjút az alpolgármester, melyben többek között józsaiak életét is nagyban meghatározó Civaqua program részleteiről is beszélt.

Több évtizedes várakozás után végre megvalósulhat a Civaqua-program. A kormány az első ütemre és a következő ütem előkészítésére több, mint 16 milliárd forint támogatást biztosít. Környezetvédelmi szempontból ez volt az év legfontosabb híre, de számos új kezdeményezés indult útjára 2020-ban és akkor a városüzemeltetésről még nem is beszéltünk. Az elmúlt év történéseiről és a legaktuálisabb fejleményekről beszélt a Debrecen Televízió Közügy című műsorában Balázs Ákos alpolgármester.

- Rendkívüli volt ez az év, sokszor kellett erőn felül teljesíteni – mondta elöljáróban Balázs Ákos. - Hiszen a koronavírus járvány miatt gyakran volt szükség újratervezésre. Nagy köszönet jár ezért sok munkatársamnak.

A munkát különösen nehézzé tette az alpolgármester szerint, hogy a vírus elleni védekezési rutint be kellett építeni a hétköznapokba.

Ám a városüzemeltetés területén olyan feladatok vannak, amiket minden körülmények között el kell végezni. Ráadásul új városüzemeltetési koncepciót fogadtak el, amihez hozzá kellett igazítani a hivatal szervezeti struktúráját.

Ami a Civaqua-program jelenlegi állását illeti, Balázs Ákos közölte, nagyon komoly munka folyik közösen az Országos Vízügyi Főigazgatósággal, a szakminisztériummal, a Tivizig és a Nyírerdő munkatársaival, valamint a Zöld Munkacsoporttal. 

- Nagyon közel vagyunk ahhoz a ponthoz – talán egy két hétre –, hogy el tudjon indulni a közbeszerzési eljárás meghirdetése. Gyorsan kellett cselekednünk, hiszen a pénzügyi forrás megérkezett és 2023 végéig az elszámolással együtt be kell fejezni a munkát - mutatott rá Balázs Ákos.

Az első ütem tehát hamarosan el tud indulni, de megkezdődött a második ütem stratégiai előkészítése is. Az első ütemben a Keleti főcsatornától egy zárt, 1,6 méteres átmérőjű csatornarendszeren keresztül, körülbelül 3500 liter/másodpercnyi kapacitással a bodaszőlői bekötőútig fog eljutni a víz, onnan indul tovább a Tócó-patak irányába, ahová befolyik, s onnan immár gravitációs úton jut el Debrecenbe. Ez nagy vállalkozás, hiszen egy olyan városba hozzák el a Tisza vizét, ahol nincsen folyó. 

- Nagyon fontos, hogy ne csak a vizet hozzuk ide, hanem alakítsunk ki minél több vizes élőhelyet is.

Ezzel kapcsolatban először a Tócó-patak környékét vizsgáltuk meg ebből a szempontból is. Így egyrészt természetes környezet veszi majd körbe az ott élőket, másrészt kevesebb szálló por lehet majd Debrecenben. Ebbe a munkába bevontuk a környezetvédelmi munkacsoport tagjait is. Ők javasolták például, hogy – miután a megnövekvő vízfelület több szúnyoggal is jár majd – hozzunk létre fecske- és denevérodúkat a környéken.

bakos_1_660 

Az alpolgármester hozzátette: az úgynevezett kettes ütemnek lesz része az a koncepció, ami a jóléti funkciókat, a kirándulóhelyeket tartalmazza majd. Ennek tervezésébe bevonják a debrecenieket is. A második ütemben tovább megy a víz Kondoros irányába, majd szintén gravitációs úton a Fancsikai-tavakig és a Vekeri-tóig. Közben a Nagyerdő vízpótlását is meg kell oldani.

Ami a város zöld jövőjét illeti, kulcsfontosságú a fák kérdése. Balázs Ákos elmondta: szeretnének a város köré véderdő sávokat telepíteni – ez a munka is elkezdődött. Papp László polgármester hirdette meg az „Ültessünk tízezer fát!” akciót, tavaly ebből ezret már el is ültettek, az idén ez folytatódott. Az akcióhoz cégek is csatlakoztak, például az NI és a Magyar Posta felajánlott száz fát. 

A Debrecenben elindult Zöld Busz programmal kapcsolatban az alpolgármester emlékeztetett: elsőként jelentkezett erre a programra a város és egy hónapon keresztül járt Debrecenben a kor legmodernebb technikáját képviselő jármű. A buszról nagyon pozitívan vélekedtek a DKV szakemberei és az utazóközönség is. 

- Elsőként fogunk a kormányzattól támogatást kapni arra is, hogy 12 ilyen autóbuszt tudjunk vásárolni – hangsúlyozta Balázs Ákos.

-  A szerződés előkészítési fázisban van, egy-két héten belül alá tudjuk írni és elindulhat a járművek beszerzése. A közbeszerzési eljárás lefolytatását egy-másfél évre becsüljük.

Debrecen forgalomszabályozásáról, közlekedésszervezéséről az alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a város számára ez az egyik legnagyobb kihívás. A város gazdasági, kulturális fejlődése miatt egyre többen érkeznek ide napi szinten is, egyre több járművel – ezért kell nagyon átgondolni a fejlesztéseket. Fontos, hogy minél több forgalmi adat legyen ehhez.

Az elmúlt időszakban például számos kereszteződést építettek át, csökkenteni kell a légszennyezettséget, hogy az emberek minél hamarabb eljussanak „A”-ból „B”-be, lehetőleg minél környezetbarátibb módon. Az úgynevezett Smart City, az okosváros-program is ezt a célt szolgálja. Kulcskérdés lenne megállítani a határban azt a forgalmat, aminek nem föltétlenül fontos bejönnie a városba – vizsgálják az ehhez szükséges parkolók kialakításának lehetőségét és ezek csatlakoztatását a tömegközlekedéshez. 

A teljes beszélgetés megtekinthető itt:

https://www.dehir.hu/debrecen/balazs-akos-a-civaqua-programmal-nem-csak-vizet-hozunk-debrecenbe/2020/11/20/?fbclid=IwAR1BPeLaJNV_DSDZERafku2KKzRbXA3aujqoUyEtzBZOomQ4rZ7bNGRS_KU