Hírek

Ügyvéd válaszol – a 2. hullám szigorodó szabályokkal jár

Lukácsné dr. Patakvölgyi Piroska a legfontosabb aktuális szabályokat gyűjtötte össze olvasóink részére.

A tavaszi kijárási korlátozás megszüntetése sajnos a koronavírus járvány miatti járványügyi készültségi helyzetet nem szüntette meg, az eddigi a kijárási korlátozáshoz viszonyítottan enyhébb intézkedéseket az esetszámok növekedése miatt 2020. november 2-től a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet módosításával a következőképpen szigorítják:

maszk_400_400

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles

- az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során,

- az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével – a bevásárlóközpont területén,

- a zenés, táncos rendezvény helyszínén

- a vendéglátó üzletben történő munkavégzés során, vagy vendégként,

orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

- az olyan üzletben, sportrendezvény helyszínén, amelyben, ahol kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A maszk viselési kötelezettség megszegése esetén a kereskedelmi hatóság

a) figyelmeztetést alkalmaz,

b) 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő bírságot

c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. A kereskedelmi hatóság a b) és c) pontja szerinti jogkövetkezményt együtt is kiszabhatja.

Az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén szintén mindenki köteles maszkot viselni. Ha ilyen helyszínen ételt, illetve italt szolgálnak ki, az étel, illetve ital kiszolgálására kialakított helyiségében, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni. Ha a rendezvényen élő előadás útján nyújtanak zeneszolgáltatást, a fellépőnek nem kell a maszkot viselnie. Azt a személyt, aki a maszkot a rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a rendezvény szervezőjének vagy a rendezvény helyszínének üzemeltetőjének alkalmazottja vagy megbízottja felszólítására sem viseli azt a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a rendezvény helyszínét elhagyja.

A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy köteles maszkot viselni, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni. Azt a személyt, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

 

A karantén szabályai is módosultak: A jogszabály által előírt karanténkötelezettség esetén: a karanténkötelezett a Magyarországra történő belépést követően köteles közvetlenül a karanténlakáshoz közlekedni, ha hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésére szolgáló szoftver telepítésének feltételei rendelkezésre állnak és a karanténkötelezett ahhoz megfelelő eszközzel rendelkezik, akkor a karanténkötelezett a karanténlakásba történő megérkezésekor köteles a karanténszoftvert a telekommunikációs eszközére telepíteni, azt a hatósági házi karantén ideje alatt használni. A karanténkötelezettséggel összefüggő szabályszegést elkövető személyre 5.000 forinttól 150 000 forintig terjedő bírságot szabható, ami azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén ismételten kiszabható. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság legfeljebb 600.000 forint lehet.

Továbbra is vigyázzunk egymásra. Ne feledjük szigorúan betartani ez egyéb szabályokat:

-          köszönéskor a közvetlen kontaktust mellőzzük

-          tartsuk meg a 1,5 méteres távolságot

-          gyakran és alaposan mossunk kezet és/vagy használjuk a (kihelyezett) kézfertőtlenítő szert

-          ahol csak lehet, a személyi kontaktussal járó tevékenységet mellőzzük, csökkentsük, és intézzük online


Ügyfélfogadás: előzetes telefonos egyeztetés alapján:

Lukácsné Dr. Patakvölgyi Piroska
Cím: Józsa, Barátság utca 3.
Telefon: 0652/387-803
Mobil: 0620/340-7411
http://www.drpatakvolgyi.hu