Hírek

Az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület is benevezett

A 17. Józsai Nyúlhús főzőversenyre október 17-én került sor Józsán a Tócó patak partján, melyen 50 csapat főzött, köztük az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület is.

A benevezett csapatok 2-2 db konyhakész nyulat kaptak támogatásként. Vásárolhatott azonban minden csapat igényének megfelelően további konyhakész nyulakat.  

pri_745_01

Szombaton reggel 7.00-órától lehetett átvenni a sorszámokat, asztalt, lócát, a csapattagok létszámának/igényének megfelelően, és  biztosították a főzéshez a hasogatott tűzifát is. Nagy volt a sürgés-forgás, kezdődtek a tűzgyújtások, majd a zsiradék és a pörkölt alávalók sütögetése a kicsit hűvös időben. Fel is fért a kabát, s annak alá pedig be is fért egy kis kortyinkó gyorsító.

ekukh_745

Délelőtt megérkezett dr. Nagy István agrárminiszter úr a városi előjáróságokkal (dr. Papp László polgármester, Balázs Ákos alpolgármester, Juráskó Róbert a  Nyúl Terméktanács elnöke és Kósa Lajos országgyűlési képviselő). A köszöntő beszédeket Nagy István miniszter úr zárta, melynek során méltatta az itt dolgozó embereket és dicsérő gondolataiban hangoztatta, az itt élő emberek kitartó tevékenységét. Rámutatott arra, hogy mennyire fontos a Nyúl Terméktanács erőfeszítő munkája ezen a területen, mivel a nyúlhús a legegészségesebb, amelynek fogyasztása már pici-gyerek kortól ajánlott.

min_745

Ezek után következett az „ültessünk 10.000 fát Debrecenben” fásítási program keretében minden csapat által 1-1 fa elültetése a Tócó-partján, melyben a vendégek is részt vállaltak. Az őshonos fák ültetését dr. Aradi Csaba ökológus társaságában  végeztük, amely szintén szép élménynek marad meg bennünk.

fa_745

Mindezeket követően a bíráló zsűri elnöke  Bede Róbert mesterszakács, és társai (Cseke István, Mile József)   feljárták a főző csapatokat, és megtekintették a nyúlhús főzés menetét. A délelőtt folyamán eközben  Kancell  József és citerazenekara szórakoztatta a jelenlévőket szép népdalok előadásával.

zsuri_745

Megkezdődött közben az elkészített nyúlhús különlegességek versenyének a bírálatra történő bemutatása, zsűriztetése, amelynek a végére megérkezett a kitartó, csendes, tekergő, csepergő eső is.               

Az eredmények kihirdetésére 14.00 óra után a Józsapark fedett részén került sor. A mi csapatunk elismerő oklevelet kapott.

csapat_745

A nyúlhús-főzés élményei mellett elmondhatjuk, hogy mi is tettünk egy szebb környezet kialakításért a városrészünkben a faültetés révén, amire büszkék vagyunk, és jó érzéssel tölt el.

Ha  az  esőzés kicsit hangulatrontó is volt, de egy  nagyobb társaságban,  s a szabadban hasznosan együtt töltött szabad szombat, a hagyományápoló ünneplős hangulatú közös-főzés, a miniszter úr megtisztelő látogatása a rendezvényen,  és a faültetés kikapcsolódást, feltöltődést és megújulást nyújtott a résztvevőknek. Köszönet és elismerés a főző-csapatoknak, a segítőknek és köszönet a támogatók felé is.

Gorzsás  Antal