Hírek

Négycsoportos óvoda épül Józsán

Négy csoportszobás, száz férőhelyes óvodát épít Józsán a Debrecen-Nyíregyházi Katolikus Egyházmegye. Az óvoda alapkövét szeptember 10-én tették le.

alapk3371_745

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium új óvodai tagintézménnyel bővül Debrecen Józsa városrészén.

A négy csoportszobás, száz férőhelyes ovi kormányzati és önkormányzati támogatásból, valamint önerőből, a Gát utca 5. szám alatt, a Szent György-templom mellett épül meg.

alapk3372_745

Papp László polgármestere az ünnepségen fiatalos, gyarapodó közösségnek nevezte a városrészben élőket, amit az is bizonyít, hogy az óvodák százszázalékosan telítettek. Azt mondta, az egyházi szervezetek nagy intézményfenntartók a városban, számos óvodát és iskolát működtetnek, amivel az államtól és az önkormányzattól vállalnak át feladatokat. Ugyanakkor a város is kiemelt gondot fordít a gyerekekre, a Debrecen 2030 fejlesztési programban több mint tízmilliárd forintot költenek bölcsődék és óvodák felújítására, illetve építésére, csupán ebben az évben 1,3 milliárdot fordítanak ilyen beruházásokra - ismertette.

Papp László közölte azt is, hogy az önkormányzat egy hagyományos és egy konténeres bölcsőde építését is tervezi egy-két éven belül a józsai városrészben.

alapk3373_745

Balázs Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője hozzátette: a Józsán élők száma évről évre növekszik, és a legtöbb gyerek is ebben a városrészben születik Debrecenben.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök az óvoda alapkövének megszentelésekor azt mondta, "a keresztények feladata, hogy lélekként legyenek jelen a világban".

Az egyház nem azért tart fenn intézményeket, hogy másokkal versenyezzen, vagy mert üzletet lát benne, hanem, hogy "hirdessék az evangéliumot, hogy Isten szeret bennünket, és ezt kell megismertetni a kicsikkel is" - hangoztatta a püspök.

A  debrecen-józsai római katolikus óvoda 460 millió forintos beruházása egyházi és állami forrásból, illetve az önkormányzat 115 millió forintos támogatásából épül fel.

alapk3374_745 

A tervek szerint a józsai óvoda már 2021 őszén fogadná a gyerekeket. Debrecenben jelenleg egy katolikus óvoda működik, a Svetits. Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye még egy óvoda építését tervezi, azt az Újkertbe álmodták meg. Józsán pedig egy nyolcosztályos általános iskola építését is tervezi a római katolikus egyház.

 TOVÁBBI KÉPEK a GALÉRIÁBAN, katt IDE!

Forrás: https://www.dehir.hu/debrecen/letettek-az-uj-jozsai-ovoda-alapkovet-fotokkal/2020/09/10/

http://www.dehir.hu/galeria/uj-katolikus-ovoda-epul-jozsan