Hírek

Meg kell vagy nem kell megállni vasúti átjárónál?

A Bocskai úton és a Szordasi úton lévő vasúti átkelőhelyeken jelenleg nem működik a jelzőfény és személyforgalmi vágányzár van érvényben, ami azt jelenti, személyvonat nem, de tehervonat közlekedhet. Egyébként válasz röviden: nem.

vasti_745

Korábban közzétettük, hogy július 30-tól december 12-ig vágányzár van érvényben:

http://www.jozsanet.hu/site.php?data[mid]=7&data[id]=5560

Nemrég több megkeresést kaptunk, és a józsai Facebook csoportban is téma lett, hogy tehervonat közlekedik a józsai vasúti szakaszon, miközben mindenki azt gondolja, úgysem jöhet vonat. Viszont míg a 35-ös úton az andráskereszt el van fordítva, ezzel szemben Józsán nincs. Ami azt jelenti, hogy egy láthatóan nem működő biztosítórendszerrel ellátott vasúti kereszteződéshez érkeztünk, ahol a KRESZ kimondja, meg kell állni, ha a „fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad”.

Egyébként utána jártunk, tényleg jár-e tehervonat, hogy a feltöltött videó valós-e, és sajnos igen, többször is ment tehervonat a józsai szakaszon a vágányzár óta, bár ilyenkor mindig jelzőőr irányította a forgalmat.

Ezen kívül információt kértünk a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., debreceni pályavasúti területi igazgatóságától, és a mai napon a Területi forgalmi osztály az alábbiakról tájékoztatott, amit változtatás nélkül közlünk:

„A 109. számú vasútvonalon jelenleg vágányzári menetrend van életben, amely azt jelenti, hogy közforgalmú személyszállító vonatok a Debrecen-Hajdúböszörmény vonalszakaszon nem közlekednek. Ez azonban nem zárja ki a tehervonati közlekedést. Az Ön által mellékelt videón egy ún. kiszolgáló menet közlekedése látható (Hajdúszentgyörgy állomásnál készült a videó), amely a TEVA iparvágányra továbbított egy kocsit.

A tehervonatok közlekedéséről eddig sem történt előzetes értesítés a lakosság felé, ezt a továbbiakban sem tudjuk megtenni. A felvétel helyén található andráskeresztes útátjárón történő áthaladást a közúton közlekedők részére a KRESZ szabályozza.

Az említett, távolabb lévő fény- és félsorompó biztosítási módja hatósági engedéllyel lett megváltoztatva (Bocskai utca, Szordasi út), ennek következtében került leszerelésre a félcsapórúd és letakarásra a jelző optika. Amennyiben az útátjárón vonatközlekedés történik, azt jelzőőrrel fedezik a vonat elhaladásának idejére. A megváltozott biztosítási mód a közút felé jelzőtáblákkal kitűzésre került.

Az útátjárókon történő közlekedés során a közúti jelzőtáblák jelentései és a KRESZ szabályok a mérvadóak, függetlenül a vonalon közlekedő vonatok mennyiségétől és időbeni eloszlásától. A biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében felhívjuk a figyelmüket a KRESZ szabályok betartására.”

TEHÁT ÖSSZEGEZZÜK:

- ahol csak andráskereszt van (Kastélykert utca, Hajdúszentgyörgy vasútállomás), ott normál sebességgel jöhet tehervonat bármikor, és a KRESZ előírja a megállást

- a Bocskai úton/Szordasi úton jelzőőr irányítja  a teherforgalmat, azaz ha jön a vonat, azt úgyis jelzi valaki, ezek a vasúti átjárók jelenleg jelzőőrrel biztosított átjárók, ami ki is van táblázva

- viszont az átkelőhely jelzőőrös mivolta nem mindenki számára egyértelmű/tudatosul, ugyanakkor a nem működő fénysorompóra beugrik a KRESZ ide vonatkozó passzusa, így sokan meg fognak állni a biztonságos átkelés érdekében.