Hírek

Környezetvédelmi munkacsoport alakult Debrecenben

Új környezetpolitikát hirdetett meg Papp László, a cívisváros vezetője a Debrecen 2030 program keretében.

A zöldebb jövő megvalósításáért való törekvések egyebek mellett a stratégiában, a Civaqua-programban, a napelemparkok telepítésében, a Zöld Város projekt továbbvitelében, az energetikai fejlesztésekben, továbbá a zöld buszvárók létrehozásában is nyomon követhető. Az új környezetpolitikai elképzelések megvalósulását a jövőben környezetvédelmi munkacsoport is segíti.

kornyezetvedelmi_745_745

Papp László polgármester a munkacsoport szeptember 4-i, Debrecen-Halápon tartott bemutatásán úgy nyilatkozott: a több évtizedre hatást gyakorló elképzelésekből nem marad el a környezettudatosság, a fenntarthatóság gondolatisága, hiszen enélkül nem lehetne a jövőt építeni. A városvezető arról is beszélt, hogy az újonnan megalakult közösség környezetvédelmi szempontból jelentős programelemeknek a megvalósítását tudja a jövőben hatékony javaslatokkal, megoldásokkal, tanácsadással támogatni.

„A legtöbbet emlegetett fejlesztési programsorozatunk az elmúlt időszakban a Zöld Város program, amelynek keretében elsősorban szürke városi zónák, lakótelepek megújítása történt. Az élhetőbb környezet biztosítása érdekében ezeket a projekteket a jelenlegi tárgyalásaink alapján, a 2021-2027-es Európai Uniós programozási időszakban is tovább visszük. Az egyik legjelentősebb fejlesztésünk az elmúlt időszakban a Civaqua-program, amelynek megvalósításához elkezdődött az előkészítés. A munkacsoport valamennyi tagja egyértelműen elkötelezett ennek a beruházásnak a megvalósítása mellett. Debrecen bizonyos szempontból nagyon szerencsés, hiszen a zöld felületeket alapul véve elmondható, az egyik legnagyobb városi parkerdei rendszerével bír. A víz hiányzik a városból, azonban együtt gondolkodva, közös megoldásokat használva és a Civaqua-programot végrehajtva ez is elérhető közelségbe kerülhet hozzánk” – mondta a polgármester.

„A célunk, hogy jobb állapotban adjuk majd át a gyermekeinknek, az unokáinknak a várost, mint, ahogyan mi megkaptuk az elődeinktől. A munkacsoportban az idős korosztályt képviselő szakemberek és fiatalok egyaránt vannak, ami azért nagyon fontos, mert az a célunk, hogy minél több debrecenit szólítsunk meg. A koronavírus-járvány megnehezíti a találkozást, azonban arra készülünk, hogy a jövőben minél több fórumon, minél több beszélgetést, párbeszédet folytassunk kötetlen formában a város polgáraival” - hangsúlyozta Balázs Ákos,városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester. 

Az újonnan alakult közösség emberei saját életükben, hivatásukban, szakterületükön kötődnek a zöld ügyekhez. Van közöttük egyebek mellett ökológus, természetvédelmi– vagy kertészmérnök, egyetemi docens és adjunktus, illetve környezetgazdálkodási agrármérnök is. A kommunikációs és tudományos szakembereken kívül pedig ismert debreceniek, többek között rádiós műsorvezető vagy többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó is a csoporthoz csatlakozott, hiszen szívügyüknek tekintik a város jövőjét. A társadalmi testület tagjai egyetértenek abban, hogy a természet megóvását, valamint az értékek gyarapodását képviselő törekvéseikkel Debrecen város lakóinak jövőjét szolgálják.