Hírek

Szentgyörgypusztától Józsáig

Helytörténeti kiállítás nyílt a Józsai Közösségi Ház galériájában szeptember 2-án.

1_resize_745_02

A TOP-6.9.2-16-DE1-2017-00006  számú, helyi közösségfejlesztés pályázat keretében megvalósult tárlatot azzal a céllal hozták létre a szervezők, hogy ezzel is erősítsék a települési identitást, kohéziót, a helyi közösséghez való tartozást, és kapcsolatot teremtsenek a múlt örökségével. Az anyag összeállításában Bécsiné Kléri Ágota, a Méliusz Központi Könyvtár helytörténeti részlegének munkatársa és Új Judit, a könyvtár művelődésszervezője vett részt. Az anyag a könyvtár archívumának dokumentumaiból és a lakosság által rendelkezésre bocsátott családi gyűjteményekből állt össze. Bemutatja a település történetét a kezdetektől a jelenig, a hajdani Szentgyörgypusztától a mai Józsáig, képek és írásos dokumentumok alapján.

2_resize_745

Balázs Ákos köszönetet mondott minden közreműködőnek, segítőnek. „Debrecen város alpolgármestereként és Józsa településrész önkormányzati képviselőjeként fontosnak tartom a városrészben működő közösségek létrejöttének segítését, működésük támogatását. Józsai lakosként pedig elengedhetetlennek tartom a helyi emberek városrészhez való kötődésének, helyi identitástudatának az erősítését azért, hogy minél színesebb közösség alakuljon ki.” – hangsúlyozta Balázs Ákos.

3_resize_745

A megnyitó ünnepségen a részvevők meghallgathatták Gárdonyi Sándor történész-tanár előadását Józsa múltjáról, az itt élő emberek életmódjáról, a település meghatározó személyiségeiről. A műsort a Hajdúsági Népzenei Együttes népzenei bemutatója színesítette.

4_resize_745

Mivel az anyaggyűjtés időszakában a könyvtár hosszú ideig zárva volt, és sokan nem is értesültek a felhívásról, ezért a szervezők továbbra is szívesen fogadják a lakosságtól a régmúlt idők családi emlékeit, fényképeit. Természetesen ezeket a becses darabokat fotózás, szkennelés után visszajuttatják a tulajdonosoknak. A folyamatosan bővülő anyagot a későbbiekben újabb tárlaton láthatja a nagyközönség, tehát ez a kiállítás első fejezetnek tekinthető Józsa múltjának feltárásában, bemutatásában.

5_resize_745

A kialakult veszélyhelyzet miatt a kiállítás - még több képanyaggal és videófelvétellel kiegészítve - a https://jozsahelytortkiall.wordpress.com/ online felületen is megtekinthető.