Hírek

Egy alkotó, két mű - országos filmes siker Balatonszemesen

Varga Józsefet gyakran látjuk a helyi rendezvényeken kameráját cipelve. Évtizedek óta azon dolgozik szabadidejében, hogy megörökítse a ma történéseit az utókornak, vagy tudósítson olyan józsai személyekről, akik kimagasló teljesítményükkel, különleges hobbijukkal elviszik hírünket a nagyvilágba. Azt kevesebben tudják róla, hogy kisjátékfilmeket, filmetűdöket is készít, és jelentős szakmai sikereket ért már el ebben a műfajban.

Ezúttal nem Józsán találkoztam vele, hanem Balatonszemesen, a Bujtor István Filmfesztiválon, ahol épp két versenyfilmjének a bemutatójára készült.

Mit kell tudnunk a Bujtor Filmfesztiválról, azon kívül, hogy tizenegyedik?

Az amatőr filmesek egyik országos seregszemléje ez a rendezvény, ami a versenyfilmek bemutatója és szakmai értékelése mellett számos szórakoztató programot is kínál a közönségnek. Találkozhatnak a filmszakma jeles képviselőivel, van vitorlás sétahajózás, Bujtor- kiállítás, és esténként Ötvös Csöpi filmeket vetítenek, ezzel is emlékezve a filmfesztivál névadójára. Egy igazi filmünnep.

Valóban vendégcsalogató fesztiválhangulat van a településen: a főtéren egy „partra vetett” vitorláshajó hirdeti a rendezvényt Ötvös Csöpi fotójával. Van itt vörös szőnyeg, óriás kivetítő, hangosbemondó – minden, ami egy rangos filmszemle kelléke lehet – profi szervezés az amatőr filmeseknek.

vavi1_550_733

Hogyan lehet nevezni a versenyre? Nyitott, vagy meghívásos alapon lehet részt venni rajta?

Bárki nevezhet, bármilyen műfajban: animációs filmmel, mobilos filmekkel, kisfilmekkel, dokumentumfilmmel, természetfilmmel. Nincs semmi megkötés.

Te hanyadszor vagy itt?

Az idén másodszor. Most két filmet hoztam, egy kisjátékfilmet, a Morfózist, melynek témája a kábítószer-függőség, és az abból való kigyógyulás, és egy versfilmet, amit Keresztúry Mária, józsai költő verse inspirált. Ez utóbbi szintén aktuális téma, a munkanélkülivé válás drámáját mutatja be 4 percben.

Mit tapasztaltál a tavalyihoz képest, merre halad az amatőr filmgyártás?

Meglepően sok volt idén a fiatal alkotó. Generációváltás van, és egyre jobb filmek készülnek. Én vagyok talán az „utolsó mohikán”, aki maga írja a forgatókönyvet, egy személyben a rendező, az operatőr, a gyártásvezető, a vágó. A legtöbb most bemutatott filmnél hosszabb a stáblista és a támogatók listája, mint maga a film.

vavi2_550_733

Tekinthetők ezek a filmek amatőr alkotásnak?

Nem, ezek hátterében profi csapat áll. A legtöbb alkotás főiskolai hallgatók munkája, akik mögött neves filmes szakemberek és filmstúdiók állnak.

Ilyen versenytársak mellett még nagyobb elismerés, hogy mindkét filmedet beválogatták a legjobb 100-as listába, és a Csillagrendszer alatt című versfilmet a nagyközönség is láthatta a legjobb 40 film között. A zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta a munkádat. Gratulálunk ehhez a kitűnő eredményhez! Szerinted mi a jó film titka, mi kell egy jó film elkészítéséhez?

Először is kell egy jó téma, egy jó ötlet. Utána sok idő, míg az ember kidolgozza a részleteket, a képi ábrázolás eszközeit, megtalálja a helyszínt, felépíti a karaktereket. Kellenek segítők, akik megformálják a karaktereket, és időt, energiát áldoznak egy-egy filmre. A jó technika és némi pénz nem hátrány, de egyéni ötletekkel sok minden megvalósítható.  A járvány megjelenésével új műfaj is született, a karanténfilm, és ezek az alkotások bizonyítják, hogy egyetlen telefonnal, otthoni körülmények között is lehet kiváló filmeket készíteni. A lényeg a kreativitás.

Ha valaki kedvet érez arra, hogy filmet készítsen, mivel győznéd meg, hogy érdemes erre ennyi időt, energiát fordítani? Mi a filmezés legnagyobb szépsége?

Vannak, akik csak esküvőkre, családi eseményekre járnak videózni, kimennek, elkészítik a felvételt, egy rakás pénzt keresnek vele, és jól megélnek belőle, de engem mindig foglalkoztattak a társadalmi problémák. Én a filmjeimen keresztül az adott kort szeretném bemutatni, hogyan éltek az emberek, milyen kérdések foglalkoztatták őket. A film (a játékfilm) valójában egy fikció. Egy kitalált történet. És ez a kihívás benne, hogy egy kitalált történeten keresztül hiteles képet adjunk az adott korról. A jelenkori társadalom tükre legyen, ami elmond valamit rólunk a következő nemzedéknek. Legyen szórakoztató és elgondolkodtató is egyben.

Én egy valamit hiányolok: azt, hogy ezeket az értékes filmeket nem ismeri a nagyközönség. Sokkal nagyobb nyilvánosságra lenne szükség, hiszen a film a nézőknek készül. Láthatják a józsaiak is valahol a közeljövőben?

Már folynak az előkészületek egy nyilvános filmvetítésre. Ősszel szeretnék a filmjeimből egy válogatást levetíteni, fórum beszélgetés keretében,  ahová nagy szeretettel várom a józsai érdeklődőket is. Remélem, ez a nyilvános bemutató kedvet csinál másoknak is a filmkészítéshez.

Nagy érdeklődéssel várjuk, jó ötleteket, további sikereket és jó egészséget kívánunk az alkotó munkához!

Szarka Margit

UI: Varga József számos józsai témájú videót is készített, ezeket a jövőben itt oldalunkon is be fogjuk mutatni.