Hírek

Ügyvéd válaszol - Törvényváltozások és lakossági kérdések

Lukácsné dr. Patakvölgyi Piroska ügyvéd ezúttal több témában is ad tájékoztatást olvasóinknak.

Az elmúlt hónapokban több törvény is módosult, a veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatosan több jogszabály hatályát vesztette, azonban a járványhelyzettel kapcsolatosan továbbra is élnek megszorítások pl., zárt helyen a maszk, pontosabban az arc eltakarása továbbra is kötelező, ennek megszegése szabálysértési bírság kiszabását vonhatja maga után. 

2020. július 8-tól változik az illetéktörvény, ettől kezdve a testvérek közötti ajándékozás, testvér utáni öröklés illetékmentes. A törvény alapján a testvér: az a személy, akinek legalább az egyik szülője (örökbefogadója) azonos az örökhagyó, megajándékozó szülőjével (örökbefogadójával). A módosítás hatályba lépését követően a szabályt a NAV-nak a még el nem bírált illetékügyekben is alkalmaznia kell.

illetk_350

Továbbra is sok megkeresés érkezik szomszédjogi vitákban. Újra a már leírt és nem módosított szabályokat nem részletezném, így csak a következő tájékoztatást adom: kerítésépítéssel kapcsolatosan a DMJV Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályát (4026 Debrecen, Kálvin tér 11.) kell keresni, kerítés mellé ültetett növényekkel, birtokvitákkal kapcsolatosan a DMJV Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályát (4026 Debrecen, Kálvin tér 11.), a közterületre ültetett fákkal, bokrokkal kapcsolatosan pedig Debreceni Közterület Felügyeletet (4026 Debrecen, Bem tér 14.). Ahogy korábban is most is javaslom a békés egymás mellett élés jegyében növényeket, fákat, bokrokat úgy ültetni, hogy az se az ültetéskor, se a későbbiekben másokat ne zavarjon, közterületen pedig a közlekedést, azaz a gépjármű, gyalogos, kerékpáros forgalmat ne akadályozza. 

Sokan keresnek azzal, hogy közjegyzői iroda működik-e Józsán. A válasz nem, közjegyzői iroda a megyében összesen 15 található, ebből 8 Debrecenben, 2 Hajdúböszörményben, valamint 2 Berettyóújfaluban, 2 Hajdúszoboszlón és 1 Püspökladányban található, hagyatéki ügyekben pedig a józsai lakosok vonatkozásában debreceni közjegyzők illetékesek.

Lukácsné Dr. Patakvölgyi Piroska
Cím: Józsa, Barátság utca 3.
Telefon: 0652/387-803
Mobil: 0620/340-7411
http://www.drpatakvolgyi.hu

Ügyfélfogadás: előzetes telefonos egyeztetés alapján.