Hírek

Józsai Képeslapok

A nagyot alkotó kisembereket mutatja be a józsai amatőr filmes, Varga József.

Új videósorozatot indított Varga József, a kisfilmek a Józsán élő és tevékenykedő művészekről, sportolókról, közösségekről készültek.

A Józsán tevékenykedő Vavi Stúdió vezetője, Varga József nemrég elindított egy új videósorozatot Józsai Képeslapok címmel. A kisfilmekben olyan, Józsán élő és tevékenykedő különleges embereket mutatnak be, akik a tudomány, a sport vagy a művészet területén értek el hatalmas teljesít, „öregbítve ezzel Józsa hírnevét, mégis keveset hallani róluk”.

Bemutató kisfilm készült többek között a józsai Iron Man-ről, Molnár Sándorról, Aradi Csaba ökológusról, „a kuriózumnak számító bélyegképeket készítő” Czimer-Szendrei Juditról és Lente Attila pirografikusról is. Nem csak emberekről, hanem közösségekről, mint például a Józsai Kertbarát Kör is készített videót. „Nem igazán a nagy sztárokat, hanem a kis embereket szeretem megmutatni, akik szintén alkotnak valamit” - mondta Varga József.

vargajozsefvavistudio_msz_2_745

A Vavi Stúdió vezetője azt is elmondta, mindig is kötelességének érezte, hogy tegyen valamit azért a közösségért, ahol él. „A stúdió mindenféle anyagi és egyéb támogatás nélkül végzi ezt az értékmegőrző tevékenységét. Az interjúalanyokkal Szarka Margit újságíró beszélget, aki szintén csak úgy, szerelemből csinálja, ahogyan én is” - mondta Varga József. Az elkészült kisfilmek YouTube-on és Facebookon is megtekinthetők, és itt nálunk is a közeljövőben. Mint Varga József elmondta, habár „szűk médiafelületen van lehetőségük közzétenni, így is számos emberhez – még külföldön élőkhöz is – eljutottak a videók.

A Vavi Stúdió filmjeivel egyébként több nemzetközi és hazai filmszemlén is részt vett, tavaly nyáron például a X. Bujtor István Filmfesztiválon a döntős filmeknek járó két elismerő oklevelet vehetett át az eseményen. A szemle döntőjébe bekerült Varga József versetűdje, melyet Keresztúri Mária Debrecenben élő költő Lépteink című verse ihletett, valamint a közönség körében is nagy sikert aratott Nemzeti probléma című filmburleszkje is, melynek főszereplője Kerékgyártó Kálmán költő, aki nyilvános mosdókat keresgél a városban. „Azt láttam – és kiderült, hogy országosan is probléma –, hogy nincsenek nyilvános WC-k. Ebből bontottam ki azt, hogy ez egy nemzeti ügy, hiszen ha az ember el szeretné végezni az utcán a szükségleteit, azt bizony elég nehézkesen tudja megtenni” – nyilatkozta a rendező.

Mint Varga József elmondta, szerelemből örökíti meg a dolgokat, ezt a tevékenységét pedig továbbra is folytatni fogja. "Aki pedig szívesen szerepelne a Józsai Képeslapok sorozatban, vagy ismer valakit, akiről érdemes lenne készíteni, bátran keressen!" - mondta.

Forrás: www.dehir.hu