Hírek

Állati dolgok - Veszély: szívférgesség

Megérkezik lassan az igazi jó idő, ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban találkozhatunk szúnyogokkal, amelyek nemcsak minket, embereket idegesítenek a fájdalmas csípéseikkel, hanem kedvenceinket is.

Ezen kívül a kutyákat és macskákat (vadászgörényeket és egyéb állatokat is) két szúnyog által terjesztett fonálféreg is veszélyezteti. Az egyik féreg a bőr dirofilariózis nevű betegségét okozza: ez egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is. A másik - hasonlóképp szúnyog által terjesztett fonálféreg betegség- a szívférgesség, amely saját tapasztalataink alapján sajnos nagyon elterjedt Józsán is, nemcsak a tünetmentes fertőzöttséggel, hanem előrehaladott betegséggel is találkozunk. 

Bőr dirofilariosis (kórokozó Dirofilaria repens)

A Dirofilaria repens nevű féreg a kutyában és macskában gyakorta okoz korpásodással, viszketéssel, kipirulással járó bőrgyulladást, esetleg tályogra emlékeztető bőrelváltozást. A fonálférgek a kutyákban, macskákban akár évekig életben maradhatnak, így a szúnyogok a fertőzött állat vérével a mikrolárvákat átadhatják akár az embernek is. Emberekben az esetek többségében a tünetek kifejezettebbek lesznek, attól függően, hogy milyen testtájon jelentkeznek.

Szívférgesség (kórokozó: Dirofilaria immitis)

A parazita terjesztője a szúnyog. A fertőzött állatokból szívott vér által maga a szúnyog is megfertőződik a férgek fejlődési alakjaival, az úgynevezett mikrofiláriákkal. Ezek a képletek a szúnyogban 2-3 hét alatt fertőzőképes lárvákká válnak. A szúnyog pedig egy újabb vérszívásakor másik gazdába (kutyába vagy macskába) oltja be a fertőző lárvákat.

A mikrofiláriák körülbelül 85-120 nap alatt fejlődnek kifejlett féreggé a gazdaállat testében. Ezután a véráramon keresztül a tüdőartériába vagy a szívbe kerülnek, és ott megtelepedve maguk is szaporodásba fognak. Nem nehéz elképzelni, hogy milyen komoly kártétellel járnak együtt a szívben vagy tüdőartériában kifejlődött 20-30 cm-es férgek. Sajnos a gyógykezelése a kialakult betegségnek nagyon nehéz, és kétes az eredménye, így a védekezés a legfontosabb teendőnk.

A legfontosabb teendőnk: a megelőzés! A szúnyogszezon alatt kezeljük havonta egyszer a fertőződés kockázatának kitett kutyákat és macskákat, hiszen a fertőzött kutya, macska nem látszik betegnek, esetleg csak bőr problémái észrevehetőek, de így lesz lehetősége a szúnyogoknak, arra, hogy egészséges embert és állatokat is megfertőzzenek! A kezelés vagy a szúnyogok megfelelő, főleg bőrre csepegtethető készítményekkel történő távoltartása lehet, vagy gyógyszeresen tudunk védekezni (tabletta vagy rácsepegtető oldat) a férgek lárvái ellen.

szvfreg_250_272

Rendkívül fontos! Amennyiben a kezelés nem kölyök korban kezdődik, minden esetben előszőr le kell szűrni a kutyákat vér teszttel, hogy nem fertőzött-e már, ugyanis a kezelést ez nagyban befolyásolja. Szűrés nélkül elkezdett kezeléssel akár nagy károkat is okozhat a gazdi, a hirtelen elpusztuló nagy mennyiségű szívféreg ugyanis elindulhat a véráramban, ezzel elzáródásokat okozva a létfontosságú szervek vérellátásában, így akár halált is okozhat.

 

További információ: JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.

Telefon: +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. utca 70.

Honlap: www.jozsavet.hu

Webáruház: www.jozsapet.hu

Facebook: facebook/jozsavet