Hírek

Bőrművesség és csuhéfonás volt a téma

A hagyományőrző klub januári foglalkozásán a Hutkai házaspár volt a Józsai Közösségi Ház vendége.

001_resize_700

Talán a fa mellett a bőr az a természetes anyag, ami a kezdetektől végigkísérte az emberiség történelmét. Felhasználási módjai az évezredek alatt alig változtak. Ma is ugyanúgy használjuk lábbeliként, ruházati kiegészítőként, lószerszámnak, vagy táskák, tokok alapanyagának. Hutkai László, népi iparművész nem véletlenül választotta a bőrmegmunkálást mesterségének, és hagyományos, kézi eszközökkel készít bőrtárgyakat, eredeti technikával. Január 27-én, a hagyományőrző klub tagjainak bemutatta a különböző típusú bőröket, és saját munkáival szemléltette, hogy melyiket milyen célra lehet használni. A hallgatóság megismerkedett egy egyszerű fonástechnikával is, és mindenki készíthetett magának egy bőr karkötőt.

002_resize_700

A klubfoglalkozás második részében Hutkai Lászlóné a csuhéfonás rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot. Ezt a ma már hulladéknak számító anyagot régen igen nagyra becsülték. Vékony szálakká sodorva használati tárgyakat – kosarat, lábtörlőt, edényalátétet lehetett belőle készíteni, és semmibe nem került a beszerzése. A hosszú téli estéken jó elfoglaltságot jelentett a csuhéfonás.

003_resize_700

Jól lekötötte a gyerekeket is, ők babát, állatfigurákat készíthettek belőle, de akár angyalkát is karácsonyfadísznek. A hagyományőrző klub résztvevői meggyőződhettek róla, hogy egy csuhébaba elkészítése mennyire egyszerű, és milyen hamar elkészül. Az egyéni variációk száma pedig végtelen.

Természetes anyagokkal (diópáccal, fekete teával, bogyók főzetével) festhető is a kukoricacsuhé, így akár színes karkötő vagy kosárka is készülhet belőle. Azt is megtudtuk az iparművész házaspártól, hogy a főzni való kukorica héja kevésbé alkalmas erre a célra. Inkább gyűjtsünk ősszel a learatott kukoricaföldön belőle, mert kiszárítva korlátlan ideig eltartható, és amikor dolgozni akarunk vele, akkor csak rövid időre be kell áztatni, hogy hajlékony legyen, és már kezdődhet is az alkotás.

Minden résztvevő – életkortól függetlenül – sokat tanulhatott ezen a klubfoglalkozáson. Köszönjük vendégeinknek: Hutkai Lászlónak, és feleségének, Rozikának a tartalmas estét!