Hírek

Új út épül az autópályától Józsa északi határán

A józsai közlekedési lehetőségekről, a 35-ös főút esetleges bővítéséről kérdezett a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén Mándi László önkormányzati képviselő, melyre Papp László polgármester válaszolt.

Papp László polgármester válaszában közölte, a 35-ös főút állami fenntartású út, a 2-szer 2 sávosítása szerepel Debrecen következő tízéves programjában, ezt kezdeményezik a Magyar Közút Zrt-nél és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél, de ennek konkrét időpontja még nincs. Ezt biztosan megelőzi egy másik beruházás, mely segíti majd a közlekedőket. Több debreceni közlekedési fejlesztést támogat a magyar állam. A beruházások a debreceni BMW-gyárnak is helyt adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet jobb megközelítését és a városrészek, városok közötti közlekedést is szolgálják.

Ezek egyike egy új autópálya-csomópont kialakítása az M35-ös autópályán Józsa térségében. A polgármester tájékoztatása szerint az építkezés 2021-ben indul majd, és „tervbe van véve a csomópontnak egy külön, Józsa északi részén húzódó tehermentesítő összekötése a 35-ös főúttal” - tette hozzá. A polgármester kiemelte, a Hajdúböszörmény felől érkezők így el tudják majd kerülni Józsát, de a józsaiak is ki tudnak majd menni a sztrádára, nem kell ezért eljönniük a 35-ösön a Debrecen határában lévő felhajtóig.

lehajt_550_550

A sztrádán, valamint a 33-as, illetve a 4-es főúton, illetve a Kishegyesi úton és a 481-es déli elkerülőn így a város több pontja megközelíthető lesz, és csökkenhet a 35-ös főút terhelése. Emellett akik a 47-es főúton mennének dél felé, azoknak sem kell elmenni a debreceni felhajtóig, hanem rögtön Józsán a pályára hajtva meg tudják majd kerülni Debrecent. A M35-ös autópálya ugyan fizetős, de évi ötezer forintért, a hajdú-bihari megyei matricával igénybe lehet venni. 

Forrás:

http://www.dehir.hu/debrecen/uj-uttal-kotnek-ossze-az-uj-jozsai-autopalya-csomopontot-a-35-os-fouttal/2020/01/23/