Hírek

A Józsai Könyvtár ajánlja: Wéber Anikó - Az osztály vesztese

Nemrégiben olvastam el (persze csak magamnak) az Osztály vesztese címet viselő, rendhagyó témát boncolgató regényt. Sokkal jobban szíven szúrt és velem maradt, mint vártam volna.

Wéber Anikó saját, nagyon is valóságos élményei alapján írta meg debütáló könyvét. 

Szívem szerint minden szülőnek, iskolásnak és pedagógusnak a kezébe nyomnék egy példányt, majd leültetném őket, hogy beszéljenek róla. Együtt, külön, sokat. Első reakcióm a düh volt. (Miért hagyjuk, hogy ilyesmi megtörténjen???)

Ugyanakkor jól megfér mellette az öröm, hogy végre született kifejezetten GYEREKEK számára egy olyan könyv, ami az iskolai bántalmazással, kiközösítéssel stb. foglalkozik. Azt említettem, hogy gyerekeknek íródott, gyereknyelven, nagyon hatásos képi és nyelvi világgal? Ugye nem? Pedig ők a célközönség, akikhez őszintén remélem, hogy el fog jutni Wéber Anikó nagyszerű könyve. (

A történet roppant egyszerűen indul: valaki a teremben felejti a mobiltelefonját, amiért visszamegy tanítás után, a kihalt iskolába. Csakhogy az osztályban már várja egy Mignion maszkba öltözött osztálytárs, aki hasba üti, majd az ő fejére is maszkot húz, a táblára, a feje fölé pedig odaírja, hogy az "osztály vesztese". A képet megosztja az osztály facebook oldalán.  A bejegyzés persze futótűzként terjed, miközben folynak a találgatások és a tanárok nyomozása. Akadnak olyanok, akik véletlenül láttak bizonyos dolgokat és próbálnának segíteni, no meg olyan is aki tudja, de mégsem szól. A regény csúcspontján már-már félő, hogy jóvátehetetlenül félresiklik az egész, de végül helyére kerül minden. Legalábbis a legtöbb dolog. 

A történet "csak" ennyi, de ami a könyv lapjain kibontakozik, szomorú képest fest iskolásaink belső világának viharairól.  Nem túl sok, nem túl kevés. Hatásos, de nem hatásvadász, nincs benne egy csepp erőlködés sem. Szájbarágás nélkül mutatja meg a tipikus karakterek viselkedése mögött meghúzódó frusztrációt.

vesztese_243_345