Hírek

Józsáról Párizson át Japánig...

A még csak 26 éves józsai fiatalember nem mindennapi karriert jár be, megmutatva, hogy ha valaki elkötelezett és kitartó, bárhová eljuthat.

2tabajdiadam_640_640

Tabajdi Ádám orgonaművész Józsán nőtt fel, gyökerei innen indulnak. Nagycsaládos szülei har­madik gyermeke. Az orgonával kapcsolatos első élményeit Prof. Dr. Karasszon Dezső orgonaművésznek köszönheti, aki szintén Józsán él. Középisko­lai tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte. Először orgonaszakon Sárosi Dánielnél, majd később zongora­szakon Grünwald Bélánál tanult. 2009-ben a szegedi Fiatal Orgonisták III. Nemzetközi Találkozóján "Arany minősítéssel" tüntették ki. 2011-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tansza­kán folytatta tanulmányait, ahol professzorai Fassang László, Ruppert István, Pálúr János és Szabó Balázs vol­tak. Egyetemi évei alatt számos külföldi tanulmányúton vett részt Franciaországban és Németországban, ahol megismerkedett a fontosabb hisztorikus orgonákkal. Összesen hat évig töltött be kántori pozíciót a Debrecen-Füredi úti Református Gyülekezetben.

7versailles_550_733
Versaillesben is játszhatott

2016-ban felvételt nyert a Párizsi Conservatoire orgona tanszakára, ahol professzorai Olivier Latry és Michel Bouvard voltak. Párizsban töltött évei alatt rendszere­sen koncertezett a versailles-i Királyi Kápolnában, a Saint-Séverin székesegyházban és a Notre-Dame katedrálisban.

5notre_dame_663_663

2017 és 2018 között őt választották az Notre-Dame székesegyház első orgonista gyakornokának. 2018-ban elnyerte a Fischer Annié előadó művészeti ösztöndíjat és felvételt nyert a Budapesti Zeneakadémia doktorisko­lájába. Az orgona mellett szeretett hangszere a zongora. 2008 óta rendszeresen ad zongorakoncerteket mind szólistaként, mind kamarazenészként. Koncertjein elő­szeretettel beszél a közönségnek a megszólaltatott da­rabokról.

3kitara_700_700_01
Kitara Hangversenyterem, a következő képen az orgonája

2019. augusztusától egy évet tölt Japánban, Szapporóban, ahol a Kitara-koncertterem (Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte) rezidens orgonista pozícióját tölti be. Az év során az orgonista számos koncertlehetőséget kap a koncertteremben, valamint a Kyoto Concert Hallban, a tokiói Mita Art Towerben, a Sumida Triphony Hallban és többek között a tokiói Suntory Hallban.

4kitara_orgona_700_700

Szapporóban a koncertekre való felkészülésen túl az orgonistának lehetősége nyílik egy a saját elképzelései szerint összeállított program lemezfelvételére, amelynek elkészítéséről és kereskedelmi forgalomba bocsájtásáról a Kitara csapata gondoskodik. Ádám előadóművészként eltökélten képviseli a magyar és nemzetközi kortárs zene fejlődésének ügyét, akire mind Józsa, mind Debrecen város büszke lehet.

6szapporo_745_745
Szapporo város polgármestere fogadta Ádámot megérkezése után 

2018-ban házasságot kötött Osztrosits Eszter hegedűművésszel. Mindketten nagycsaládos szülők gyermekei. Szeretné­nek maguk is több gyermeket vállalni. Egy év után várjuk haza, remélve, hogy a debreceni közönséget is megörvendezteti orgonajátékával.