Hírek

Komposztálási kisokos

Útmutatónkban tanácsokat adunk a nemrég kiosztott házi komposztálók használatához.

kompi2_500_500

A komposztálás olyan folyamat, melynek során, elsősorban a kerti hulladékokat, másrészt a konyhai melléktermékek egy részét visszajuttatjuk a természetbe azért, hogy növényeink újra hasznosítsák. A növények az életműködésükhöz szükséges tápanyagok zömét a talajból veszik fel, melynek tápanyagtartalma így csökken. Ezzel a teljesen bio-eljárással a talajt újra humuszban gazdaggá, termékennyé tesszük.

kompi1_700_700

Mit is lehet komposztálni és mit nem?

Elsősorban minden olyan növényi hulladékot, mely a kertben keletkezik. Lehet fűnyesedék, kihúzott gyom, levágott levelek, ágak (apróra vágva!), összegereblyézett lomb, elnyílt virágok, lehullott termések. A konyhából mehet a komposztba minden zöldség és gyümölcshéj, tojáshéj összetörve, almacsutka, teafilter és kávézacc, elhervadt vágott virágok, kipusztult szobanövények.

De vannak kivételek! Nem teszünk a komposztálóba nagy gallyakat, faágakat, főtt-sült konyhai maradékokat, olajat, zsírt, csontot, háztartási szemetet, vegyszereket, gyógyszereket, mérget, állati tetemet és a karácsonyfa maradványát sem. Természetesen nem kerülhet bele nem, vagy nehezen bomló hulladék, műanyag, üveg, porcelán, fémhulladék sem.

A legtöbb kerti "szemét" mind mehet a komposztálóba. A bekerülő anyagok színe alapján lehet zöld, vagy barna. Értelemszerűen a tavaszi, nyári időszakban sok a zöld, az őszi, télvégi inkább barna. A zöld anyagok frissek, lágyak, sok nedvességet tartalmaznak, gyorsabban bomlanak, mint a száraz barna összetevők.

A jó komposztáló tartalma olyan, mint egy szivacs, mely elég nedves, de nem csöpög belőle a víz, ezért a nedvességet folyamatosan biztosítani kell. Ha az alapanyagok kiszáradnak, a lebontást végző szervezetek elvándorolnak, vagy elpusztulnak. Ha túl sok a nedvesség, akkor nem jutnak elég oxigénhez, mely szintén halálukat okozza.

kompi3_400_400

Mennyi idő alatt lesz kész a komposzt?

A komposzt nagyjából egy év alatt készül el, válik felhasználhatóvá. Befejezéskor az anyagot át kell rostálni, a fennmaradó részeket visszatesszük a komposztálóba. A jó komposzt sötét, feketésbarna, könnyen morzsálódik, tavaszi eső áztatta földre emlékeztető illatú. Az átrostált anyagot a földbe kell juttatnunk. Ne ássunk túl mélyre, mivel akkor nem hasznosul, beásás nélkül pedig kiszárad, táptartalma elvész. A komposztálás természetbarát eljárás, nem terheljük környezetünket szennyeződéssel és ingyen van. A folyamat során a szerves anyagokat a különböző lebontó szervezetek átalakítják és a növények számára újra felvehetővé, felhasználhatóvá teszik.

Jó kertészkedést és eredményes komposztálást!