Hírek

Állati dolgok - A kedvencem is lehet allergiás? 1. rész

Nem az ember az egyetlen, akinek meg kell küzdenie az allergia gyötrelmeivel. A házi kedvencek is szenvedhetnek allergiától. Erről szóló cikkünk első részét olvashatják mostani számunkban a Józsavet Kisállatorvosi Rendelő jóvoltából.

Az allergia a szervezet túlzott reakciója bizonyos anyagokkal, úgynevezett allergénekkel szemben. A legtöbb allergén fehérje természetű anyag, ami lehet növényi vagy állati eredetű. Ha az állat szervezete több alkalommal kerül kapcsolatba egy bizonyos allergénnel, az immunrendszere fokozottan érzékennyé válhat (szenzibilizálódhat), és kialakulhat a jellegzetes allergiás reakció. Az allergiás állatok immunrendszere az adott allergénnel szemben túl erős választ ad, és így reakciója már nem a szervezet érdekeit szolgálja, hanem károssá válik.

vakardzik_600

Az állatorvos gyakran találkozik a rendelőben olyan kutyákkal, melyek látszólag minden ok nélkül egész nap vakaródznak, rágják magukat, sokszor akár sebeket ejtve saját bőrükön. Ezen betegek száma főleg tavasztól őszig ugrik meg feltűnően, abban az időszakban, amikor az allergiás emberek szenvednek a légzőszervi tünetektől. Alapvetően ugyanarról a betegségről van szó, amely azonban az emberekkel ellentétben az allergiás kutyáknál nem légzőszervi tünetekben, hanem a bőr gyulladásában nyilvánul meg. Ennek oka, hogy kutyákban az allergiás folyamatokért alapvetően felelős sejttípus (hízósejt) nem a légutakban (mint az ember esetében) hanem a bőrben van jelen nagyobb számban.

A macskáknál és kutyáknál egy sor anyag kiválthat allergiás reakciót: így például bolhanyál, étel összetevők, műanyag, pollenek, penész és egyéb gombák, poratkák, stb... Az allergiás bőrgyulladás (atópiás dermatitis) a kutyák kb. 10%-át érinti. A betegség ritkábban ugyan, de macskáknál is előfordul.

krm_272

Kutyák esetében a bőr viszketése az allergia leggyakoribb következménye. A vakaródzás, a bőr harapdálása korlátozódhat egy-egy testrészre, de esetenként az egész testfelületen jelentkezik. Az allergiás kutya sokat vakarózik, bőre kipirulttá válik, korpásodik, szőrzete fénytelenné, töredezetté válik, foltokban szőrhullás jelentkezik, a bőrön pörkök, hólyagok jelennek meg, következtében akár gombás vagy gennyes bőrgyulladás is kialakulhat.

A légutak is nagyon ritkán ugyan, de érintettek lehetnek, ebben az esetben köhögés, tüsszögés, szuszogás és esetenként vízszerű orrfolyás, könnyezés utal az allergiára.

A harmadik megjelenési forma a gyomor-bélrendszert érinti, ebben az esetben hányás, hasmenés jelentkezik az allergén hatására.

Speciális eset a bolhaallergia. A kifejlett bolhák a mászkálásukkal és vérszívásukkal nyugtalanítják a gazdaállatot, a vérszívás után kis gyulladásos duzzanat alakul ki a bőrön. A legjelentősebb kártételük a bolhaekcéma. Vérszíváskor ugyanis a bolhanyállal fehérje jellegű anyagok jutnak a gazdába, amelyek a bőr alkotóelemeihez kapcsolódva allergizálják a szervezetet. A már allergizálódott állatokban újabb bolhacsípés következtében rövid idő alatt kialakulhatnak a jellegzetes tünetek. Enyhe esetekben a kutya néha vakaródzik. A jellegzetes bolhaekcéma esetén a háti és ágyéki részen, valamint a faroktőnél nagy területre kiterjedő nedvező borgyulladás és szőrhullás látható, ami szűnni nem akaró vakaródzással jár. Az állatok testüket harapdálják, dörzsölik. Folytatás következő számunkban.

További felvilágosítás a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelőben.

Cím: Józsa, Március 15. utca 70.

Telefon: 70-329-4305
Web: www.jozsavet.hu