Hírek

Több mint 900 db házi komposztálót osztottak ki Józsán

Szeptember elején egyszerű, papírkímélő környezetbarát elektronikus formában megtett regisztrációt követően több mint 900 józsai háztartás igényelt házi komposztálót, melyet Balázs Ákos képviselő adott át az igénylőknek szeptember utolsó hetében a Grund Sportparknál. Közel minden negyedik józsai háztartásba került így komposztáló, ami azt mutatja, hogy a józsaiak akarnak tenni környezetükért, fontos a környezettudatos szemlélet.

ko1_745

2019 tavaszán hirdette meg Papp László, Debrecen polgármestere a Te Szedd! De inkább ne dobd el! kezdeményezést és a Debrecen, a mi kertünk programot azzal a céllal, hogy faültetéssel, virágosítással, parkosítással és közterületeink tisztán tartásával együtt tegyük szebbé és zöldebbé városunkat.

ko3_600

Ennek az akciónak a folytatásaként ingyenesen juthattak a házikertekben használható komposztáló edényekhez azok, akik ezt megigényelték. A komposztálás természetbarát hasznosítási módja a kertben keletkező zöldhulladéknak, vagy a nyers zöldség-gyümölcs maradéknak. Védjük vele a környezetünket, a keletkező zöld hulladékot újra tudjuk hasznosítani, ugyanakkor természetes tápanyagforrást is biztosítunk a kertünknek – hangsúlyozta Balázs Ákos. Az önkormányzatnak az a célja, hogy az őszi időszakban minél kevesebb kertben égessék el a zöldhulladékot, amely így nem szennyezi a város levegőjét sem.

ko2_600

A 300 literes edényeket - a gyors és zökkenőmentes átadás érdekében – ütemezetten, komoly logisztikai szervezést követően osztották ki, így aki felkészülten érkezett gyakorlatilag 1-2 perc alatt átvehette azt. Arra is volt lehetőség, hogy szomszéd/rokon meghatalmazással átvegye, de olyan is előfordult, hogy a segítő jószándékú emberek szívességből szállították ki a komposztálót annak, aki sehogy sem tudta elvinni.

ko4_600

Így már idén ősszel el lehet kezdeni a komposztálást, amihez az önkormányzat tájékoztatót is fog küldeni elektronikus formában.