Hírek

79 földúton lesz könnyebb a közlekedés, ebből 14 józsai utca

Idén is folytatódik a földutak stabilizációja Debrecenben, jelentette be Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Kovács István önkormányzati képviselő.

grder_resize_700

A Kertségi Fejlesztési Programot 2012-ben azzal a céllal indította el a debreceni Fidesz-KDNP frakció, hogy a város minden területét, tehát a belvárostól távolabb eső részeket is fejlessze, az ott élők mindennapjait segítse. Nemcsak a szándék volt komoly, hanem a feladatra fordított forrás is: 2012 és 2018 között több mint 12 milliárd forintot költött a város a földutak karbantartására, a közvilágítási és csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítésére a külső városrészekben. Ebben az évben rekord összeg, 4,8 milliárd forint jut a kertségi feladatokra.

b_resize_609

A Kertségi Fejlesztési Programmal a Fidesz-KDNP frakció azt üzeni a külső városrészekben és a zártkertekben élő debrecenieknek, hogy ők is fontos polgárok, nekik is tudunk könnyíteni a mindennapjaikon ezekkel a fejlesztésekkel. Azokban az utcákban használjuk ezt az eljárást, ahol az út mérete, helyzete miatt nem lehet szilárd burkolatú utat kialakítani vagy ahol tervezzük, de még nem tudtunk aszfaltos utat építeni – mondta Balázs Ákos frakcióvezető.

hetvenkilenc_resize_700

A földutakat Debrecenben idén is három eljárással teszik rendbe: az úgynevezett gréderezés alkalmával tolólapos munkagéppel gyalulják egyenesre az út felületét, amelyet aztán nagyhengerrel tömörítenek. 2019-ben 15 utcában lesz gréderezés. A felülterítéskor a már stabilizációval rendelkező, de kigödrösödött szakaszokon zúzott kő terítésével, majd annak tömörítésével javítják a földút minőségét. Idén ötven utcában lesz ilyen útjavítás.

- Az útstabilizációs munka során az előkészítő földmunkát és a tükör kialakítását követően a nagyobb kőátmérőjű alaprétegre kisebb méretű kövekből álló kiegyenlítő réteget dolgoznak be. Ez a legtartósabb eljárás, tizennégy utcában lesz ilyen beavatkozás 2019-ben. Már befejeződött a munka a Remény és a Csuka utcában, ma a Kolónia utcán kezdődött a felülterítés, majd folytatódik a Külső Létai úton – jelentette be tájékoztatóján Kovács István, a városrész önkormányzati képviselője.

A vállalt 79 utcában a karbantartási munkákat augusztus végére fejezi be a kivitelező, a teljes programra idén 100 millió forintot fordít a város. Ezen kívül az arra alkalmas homokos felületű mintegy 200 utca esetében a Dehusz Kft. földút egyengető munkagéppel végez folyamatosan gyalulási munkálatokat.

Íme az érintett józsai utak:

Gréderezéssel érintett utca:
Csúcs utca
Stabilizálással érintett utcák:
Hatház utca
Gönczy Pál utca

Felülterítéssel érintett utcák:

Szőlőhegy utca
Barakonyi utca
Csapszék utca
Vaskohó utca
Vashámor utca
Rózsavölgyi utca
Platán utca
Szentgyörgyi erdő sor
Mészáros Gergely kert utca
Kiserdő utca
Hatház utca

 

Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/hetvenkilenc-debreceni-folduton-lesz-konnyebb-a-kozlekedes/2019/05/17/