Hírek

Szellemi és hitéleti központot kaptak

Józsán építették fel a ruszin nemzetiségűek görögkatolikus közösségi házát.

ruszin1_resize_700

Új közösségi házat kaptak a ruszin nemzetiségű görögkatolikusok, az épületet pénteken adták át ünnepélyesen.

– Tizenhárom őshonos nemzetiséget fogadott el a magyar alkotmány, ezek között nagyobbak is vannak, de a ruszin a kisebb közösségek közé tartozik. Ez nem jelenti azt, hogy bármilyen jogaikban vagy támogatásban ne vennénk őket figyelembe, hiszen kincsként kell őriznünk, különösen, hogy nincs anyaországa a ruszinoknak – fogalmazott köszöntőjében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

ruszin2_resize_700

Nagy szükség van a ruszinok katolikus felekezetére, ezért köszönöm a ruszin közösségnek azt a küzdelmet, amit Magyarországon és a Kárpát-medencében, sőt világszerte folytat – tette hozzá.

Az önkormányzatiság ereje

– Nincs Európában még egy olyan ország, ahol olyan mértékben támogatják a nemzetiségeket, mint itthon. Az egyházi kapcsolat fontosságát is mutatja, hogy Kocsis Fülöp érsek szenteli fel ezt a helyet, mely a jövőben a görögkatolikus hit megőrzését és gyakorlását szolgálja majd. A közösségi ház építését több ütemben, 39 millió forintból tudtuk megvalósítani, 5 millió forinttal pedig támogatjuk a ház működtetését – ismertette a politikus.

Számíthatnak a városra

– Mindig öröm számunkra, ha egy debreceni létesítményt adhatunk át, különösen, ha több funkciót szolgáló intézményről van szó, amely a városra jellemző összefogást és elképzelést képviseli. Biztos vagyok abban, hogy ez a ház szolgálni fogja a nemzet és Debrecen ügyét is, hiszen felelősséget érzünk a kisebbségekért, s ők számíthatnak ránk – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester.

ruszin3_resize_700

Történelmi esemény

– Történelmi esemény résztvevői vagyunk ma, hiszen olyan intézmény nyílik meg, amelynek fontossága túlnő hazánk határain – kezdte beszédét Giricz Vera, az Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója. A Kárpát-medencében élő görögkatolikus ruszin közösségek számára identitást és hagyományt őrző szellemi és és hitéleti központként működik. Rendkívüli ez a nap azért is, mert a ház homlokzatát díszítő kereszt és ruszin címer március 27-én pápai áldásban részesült. Közösségünket a római pápai audiencián Kocsis Fülöp érsek, Kramarenko Viktor közösségi elnök és jómagam képviseltük – folytatta. – A személyes találkozás a szentatyával és a belőle áradó jóindulat, a közösség részére adott áldás erőt ad a további tevékenységeinkhez.

A szóvivő kiért arra is, hogy a magyar kormány nyolc éve kíséri figyelemmel a tevékenységüket. Támogatásával megteremti a kulturális autonómia kiteljesedésének alapjait. Mi azt mondjuk, hogy anyaországunk Magyarország. Itt vagyunk otthon. Nem a mi lelkiismeretünk ügye, hogy nem ismernek el minket az óhazában – fogalmazott Giricz Vera. Hozzátette: meggyőződése, hogy a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház a Ferenc pápa által megáldott kereszt és címer, valamint a ruszin zászló védelme alatt sikeresen teljesíti rendeltetését: a görögkatolikus hit és a ruszin önazonosság megőrzését.

ruszin4_resize_700

Az épület felszentelését a Lautitia Kórus előadása zárta.

Forrás:

http://www.haon.hu/szellemi-es-hiteleti-kozpontot-kaptak/4217542?fbclid=IwAR2AYX5A0pEH6b1Lp39yTJYIvM-O-tOa9_qlZJ6jxRubZk194i7o0SbHs_o