Hírek

Őshonos fákkal újul meg Tócó-ér melletti Kiserdő

Folytatódik a Kiserdő néhány évvel ezelőtt elkezdett megújítása. A cél az, hogy egy őshonos fákkal betelepített ligeterdő jöjjön létre. Egyre többen élnek itt, ezért egy szerethető, megújuló természeti környezetet tervezünk itt létrehozni, ahol biztonságos kikapcsolódási lehetőség is várja a családokat. Ezzel egy régi vágyuk teljesül a józsaiaknak - mondta tájékoztatóján Balázs Ákos, a városrész önkormányzati képviselője.

kp01_resize_700

A Józsapark mögött, a Tócó-ér mentén található erdősávban jelenleg tájidegen fajok - javarészt nemesfűz és óriásnyár - életkora elérte a negyven évet. Már jóval meghaladták a biológiai koruk felső határát, valamint az erdészeti gyakorlatban meghatározott vágásérettségi kort. Az egyedek rendkívül rossz fiziológiai állapotban vannak, veszélyeztetve az erdősáv közvetlen környezetében lévő ingatlanok épségét, az ott lakók és a Bocskai úton haladó forgalom biztonságát.

kp02_resize_700 

A fakitermelési munkálatok a Tócó-ér Alsójózsa felőli oldalát érintik, melyek 2019. március 1-jén elkezdődtek és még a madarak fészkelési időszakának megkezdődése előtt, március 15-ig befejeződnek. A fakitermelési munkálatokat az érvényes erdőtervben foglaltak szerint, a Debreceni Járási Hivatal Erdőfelügyeleti Osztályának leadott bejelentés alapján végzik el.

kp03_resize_700 

Az erdősáv helyi jelentőségű védett természeti terület, valamint a Natura 2000 hálózat része is egyben, ezért a területen a törvényben foglaltakkal összhangban – az ott élő védett és nem védett fajok egyedei zavarásának elkerülése és a természetkárosítás megelőzése érdekében – faunavédelmi intézkedések megtételére van szükség. Az intézkedések megtételéről a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület gondoskodik a fakitermeléskor. Ezáltal biztosíthatóvá válik a fakitermelési munkálatok összehangoltsága a terület élővilágának érdekeivel - mondta el a tájékoztatón Aradi Csaba ökológus.

kp04_resize_700 

A fakitermelési munkálatokat követően egy több szintes, a termőhelyi viszonyoknak megfelelő, tájjellegű, őshonos fafajokból álló, hosszú távon fenntartható keménylombú ligeterdő alakul ki. Az erdősávba nagyságrendileg 19.000 facsemetét helyezünk el, többek közt kocsányos tölgyet, mezei szilt, magas kőrist, színezőelemként pedig vadkörtét, madárcseresznyét, zselnicemeggyet és égert, valamint körülbelül 2.000 cserjét. Fontos megjegyezni, hogy a telepítésre kerülő csemeték száma az erdészeti gyakorlatnak megfelelő ápolás révén az évek során csökkenni fog. Az új erdő telepítésére idén ősszel kerülhet sor.

kp05_resize_700

A Tócó-ér és környezetének helyi védetté nyilvánítását még a rendszerváltást követően elődeink kezdeményezték Józsán. Azóta Natura 2000 besorolást is kapott a terület. Régi álma a józsaiaknak, hogy ezen a területen egy őshonos növényekből létrehozott ligeterdő alakuljon ki, ahol úgy tudunk vigyázni a minket körbevevő természetre, hogy azt a jövő generációi számára megőrizzük és bemutassuk. Józsán egyre többen élnek, szeretnénk egy szerethető, megújult természeti környezetet létrehozni, ahol biztonságos kikapcsolódási lehetőség is várja a családokat. A terület megújítása már évekkel ezelőtt megkezdődött. Ennek a megújításnak egyik eleme a játszótér létrehozása volt, mely mellett már akkor őshonos növényeket telepítettünk – mondta el Balázs Ákos önkormányzati képviselő.

 KORÁBBI CIKKÜNK A TÉMÁBAN ÉS LÁTVÁNYTERVEK ITT