Hírek

Télűzés - kemény mínuszokban

A józsai családi napon régi farsangi szokásokat elevenítettek fel február 23-án.

fars_01_700

Egész napos programmal várta a Józsai Közösségi Ház a település lakóit a szombati családi farsangra. Élőszavas mesemondással indult a délelőtt a mesesátorban, majd délután kézműves foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők. A busómaszkok és farsangi álarcok mellett egy embernagyságú kiszebáb is készült közös összefogással. Voltak, akik jelmezben érkeztek a farsangi délutánra, ezzel is megidézve a régi alakoskodó játékokat.

fars_02_700

A telet jelképező szalmabábut tánccal és énekkel búcsúztatták el, majd együtt kísérték a Józsapark melletti rétre, ahol a hagyományoknak megfelelően elégették. Így elevenítették fel a régi szokást, amellyel őseink hite szerint megtörhetjük a tél erejét, és megszabadulhatunk minden rossztól, minden ártó természeti erőtől. A résztvevők a saját bőrükön tapasztalták, hogy ez a varázslás mennyire időszerű volt, hiszen a csípős, téli levegő igencsak pirosra színezte az orrukat, mire a szalmabábu elégett.

fars_03_700

Este 6 órától farsangi bállal zárult a program. A Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület és a V23 Galambász Egyesület által szervezett farsangi mulatság is több éves hagyományra tekint vissza. Ilyenkor osztják ki az előző évi díjakat a legsikeresebb galambászoknak, majd közös mulatsággal ünneplik a „farsang farkát” a régi szokásoknak megfelelően. A bál résztvevőit az idén is színpadi műsorral szórakoztatták, majd a vacsora után folyt a tánc, a jókedvű mulatozás hajnalig.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN VAGY KATT IDE!