Hírek

A jövő mérnökei a Gönczyben

Az iskola a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemmel történő együttműködés keretében januárban használhatta azt a BBC micro:bit csomagot, mely a „micro:bit botorkálás” program keretében járja az országot.

A micro:bit egy olyan eszköz, melyet a BBC tervezett az Egyesült Királyságban, a számítógépes oktatáshoz és 2016-ban mintegy 1 millió 10-11 éves brit diák kapott meg ingyenesen.

 microbit_608

Az eszközzel informatika órák keretében a 7.-8. osztályos tanulók ismerkedtek. Programozása a gyerekek által ismert Scrath programozáshoz hasonló felületen történt. Az eszközzel való ismerkedést a led panel vezérlésével, ábrák rajzolásával, futó szöveg kiírásával, az útmutatók átnézésével kezdték. Mindehhez a Makecode programozási felületet használták. Ezután következett a micro:bit beépített érzékelőinek felfedezése (mozgásérzékelő, iránytű, hőmérő, fényerősségmérő) és a beépített kommunikációs lehetőségek (rádió, bluetooth) használata. Mindezek lehetőséget teremtettek több kísérlet, mérés elvégzésére is, pl. rádió adástávolságának vizsgálata, hőmérséklet mérése, különböző eszközök fényerejének mérése, gyorsulás mérése, vagy a véletlen szám generátor által előállított számok eloszlásának megfigyelése.

munkban_a_programozk_745_745

A kísérleteket diákjaink a kezdő téma megadása után 2 fős csoportokban önállóan tervezték meg, fejlesztették tovább.

Népszerűek voltak a tanulók által készített játék programok, de generáltak lottószámokat, sőt készült feleltető program is.

Tervezzük, hogy a Munkaiskola Alapítvány támogatásával saját micro:bit készletet biztosítunk tanulóink tehetséggondozásához.

Fodor László