Hírek

Komoly fejlesztésekről számolt be Balázs Ákos

Bölcsőde, új utak, négy sávos 35-ös fóút, óvodák, és sportpark is épül Józsán.

Épült egy sportpark, amit valószínűleg még idén át is adnak, lesz bölcsőde - hiszen óriási igény van rá - és a BMW beruházásnak köszönhetően autópálya felhajtó is lesz Józsán. Ezek az elmúlt hetek legfrissebb információi a dinamikusan fejlődő debreceni városrésszel kapcsolatban. De további jó hírekkel is szolgált Józsa önkormányzati képviselője, Balázs Ákos, aki a Debrecen Televízió Közügy című műsorában beszélt ezekről.

balazsa_700 

- Azt, hogy Józsán élni jó, többek között a lakossági adatok is alátámasztják, egyre több család költözik ide, több mint 13 ezer ember él itt. Az elmúlt években a kormány otthonteremtési támogatásainak köszönhetően sok „csok-os” lakás is épült – mondta el elöljáróban Balázs Ákos. - Ezért határozta el az önkormányzat, hogy az uniós és egyéb forrásokból származó fejlesztéseket a jövő generációinak szolgálatába állítja. Ezt jelzi, hogy nemrégiben átadták a felújított orvosi rendelőt, elindult az alsójózsai Kerekerdő Óvoda teljes felújítása, jövőre új tornaszobát építenek a Gönczy óvoda udvarára.

- 2013-ban még 145 három év alatti gyerek élt Józsán, jelenleg 475. Így aztán bölcsődét kell építeni – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő. - A Területfejlesztési Operatív Programból két bölcsőde épülhet Debrecenben, ebből az egyiket Józsa városrészben tervezzük. Balázs Ákos hozzátette, a munka körülbelül két esztendőt vesz majd igénybe, de ettől függetlenül van olyan pályázati konstrukció is, melynek segítségével úgynevezett mobil bölcsődét lehet létesíteni, az önkormányzat erre a lehetőségre is pályázik. Ha az utóbbi megoldás sikerrel jár, a hosszú távú megoldást jelentő bölcsőde megépítése után a mobil építményt át lehet majd telepíteni oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.  

Ami a nagyobb gyerekeket illeti, az óvodásoknak szintén több férőhelyre lenne szüksége Józsán – a Kerekerdő Óvoda felújítását ez is indokolta. De ez önmagában még nem jelent kielégítő megoldást, az viszont annál inkább, hogy két egyház is készül óvodát indítani a városrészben. A katolikus egyház ingatlannal, a református területtel rendelkezik ehhez. Balázs Ákos megemlített több józsaiakra jellemző példát is. Egyrészt az utcanyitásét, melynél a közösség maga szervezte meg, hogy a közel egy kilométer hosszú úthoz ne kelljen önkormányzati támogatás.

- Az önkormányzat Cselekvő közösségek elnevezésű pályázatának keretében a közösségi ház munkatársai beszélgettek a helybeli lakossokkal – folytatta a képviselő. -  Legtöbben a család fontosságát hangsúlyozták, a sportlétesítmények hiányát említették még sokan, illetve a közlekedés feltételeinek javítását. Ezek egybevágnak az önkormányzati elképzelésekkel, hiszen a sportcentrum hamarosan elkészül két műfüves pályával és egy futókörrel, sőt ez tavasszal ki fog egészülni szabadtéri kondiparkkal, a modern kiszolgáló épület pedig közösségi térként is működhet majd.

De a közlekedés javítása is fontos célja a józsaiaknak. Mivel a Böszörményi út telítettsége többek között annak köszönhető, hogy más városrészekben élők is rajta keresztül igyekeznek munkába és onnan haza. Ezért jó hír, hogy a BMW-beruházás miatt épülni fog egy új autópálya-csomópont, ami lehetővé teszi, hogy a józsaiak felmenjenek a pályára, illetve használják az elkerülő utakat. Ezzel lehet csökkenteni a 35-ös út telítettségét.

- Másrészt van a D2030 elnevezésű terve is a városnak, ez jelentős mértékben a Modern Városok Program forrásait tartalmazza  – tette hozzá Balázs Ákos. - Ebben szeretnénk megépíteni a Józsa és Debrecen közötti kétszer kétsávos utat a Józsa táblától az autópálya csomópontig, ami szintén nagy előrelépés lesz. Korábban szó volt egy Pallag felé menő útról is, ám ez Natura 2000.-es természetvédelmi területet érintene. További előrelépést jelenthet, hogy a Metró Áruháztól út épül az Agrárinnovációs Parkhoz, s ha ezt meghosszabbítjuk és bekötjük az elkerülő útba, szintén tudunk párhuzamos közlekedést biztosítani a Böszörményi úttal.

A távolabbi jövővel kapcsolatban Balázs Ákos hangsúlyozta: ha Józsa a mostanihoz hasonló módon fejlődik és emellett meg tudja őrizni természeti értékeit, jó levegőjét, a gyermekeink és unokáink is azt fogják vallani, mint a maiak: Józsán jó élni.

FORRÁS ÉS 21 PERCES VIDEÓ:

http://www.dehir.hu/debrecen/fejlodes-dinamikusan-meg-a-bmw-beruhazas-is-felfele-huzza-majd-a-jozsai-eletszinvonalat-videoval/2018/11/23/