Hírek

Ügyvéd válaszol - aktuális kérdések olvasóinktól

Három érdekes olvasói kérdés érkezett szerkesztőségünkbe, melyekre Lukácsné dr. Patakvölgyi Piroska ügyvédnő válaszol.

teligumik_645

Olvasó:

Érdeklődni szeretnék, igaz-e, hogy kötelező a téli gumi az autókra novembertől? Az egyik ismerősöm azt mesélte, hogy a biztosító nem fizetett, mert az autón nem volt téli gumi.

Ügyvéd:

Magyarországon még nem kötelező a téli gumi használata, de a biztosító a szerződési feltételekben kikötheti, és ilyen esetben casco biztosítás terhére megtagadhatja a kártérítést. A téli gumi használata a környező országokban viszont kötelező és a hólánc is a téli felszerelés része, ezért aki külföldre utazik, ezt a körülményt ne hagyja figyelmen kívül.

Olvasó:

A közösségi hálón sokszor látom, hogy az elveszett igazolványokat felteszik az igazolvány tulajdonosának adataival együtt, ez mennyire jogszerű?

Ügyvéd:

Az igazolványok közokiratnak minősülnek, így azokat megtalálás esetén kormányhivatalnál, vagy a rendőrségen lehet szabályszerűen leadni, a hivatal, rendőrség a tulajdonost megkeresi, ha nem ezt a megoldást választja a megtaláló, akár közokirattal való visszaélés miatt büntető eljárást, személyiségi jogok megsértése miatt polgári eljárást indíthatnak ellene. Megoldás lehet bármely Magyar Posta által levélgyűjtésre kihelyezett postaládába történő bedobás is. 

Olvasó:

Nyugdíjas vagyok, a gyerekek, unokák tőlem távol élnek, kaptam tőlük egy számítógépet, most tanulom a használatát. Kaptam olyam e-mailt, amiben egy telefonszolgáltató tartozást akar megfizettetni velem, de nekem azzal a szolgáltatóval nincs is kapcsolatom. Mit csináljak?

Ügyvéd:

Az ilyen típusú e-mailek adathalász e-mailek, nem kell megnyitni sem, azonnal törölni javaslom. A police.hu-n érdemes olvasgatni és a gyerekeket, unokákat is érdemes megkérni, hogy segítsenek az internet biztonságos használatának megtanításában.

 

További kérdés esetén keressék bizalommal ügyvédnőt.

Dr. Patakvölgyi Ügyvédi Iroda
Lukácsné Dr. Patakvölgyi piroska
Cím: Józsa, Barátság utca 3.
Telefon: 0652/387-803
Mobil: 0620/340-7411

Ügyfélfogadás: előzetes telefonos egyeztetés alapján