Hírek

Kézmûves alkotások terítéken

"Terítékek" címmel nyílt kiállítás a Józsai Közösségi Házban a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból.

A sótartóktól a textíliákon át a kerámia edényekig számos asztalra való kézműves terméket csodálhatunk meg az október 17-én nyílt kiállításon. A népi iparművészet most bemutatott remekei bizonyítják, milyen találékonyak voltak őseink: szinte minden természetben fellelhető anyagból tudtak értékes és esztétikus használati tárgyakat készíteni.

teritek1_700

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai azt a célt tűzték maguk elé, hogy a népművészet hagyományaihoz visszanyúlva olyan edényeket, kiegészítőket készítenek, amelyek ma is alkalmasak a mindennapi használatra, és lakásunk, konyhánk ékei lehetnek. Hubert Erzsébet, etnográfus, az egyesület elnöke a megnyitó ünnepségen elmondta: 14 kézműves mesterséget űznek a közösségük tagjai, létszámuk eléri a 150 főt. Vannak, akiknek főfoglalkozásuk a népi iparművészet, és vannak, akik hobbiból tanulnak ki egy-egy mesterséget. Sokan nyugdíjas éveikben fognak bele a tanulásba, tartalmassá téve az időskori napokat. Andrásfalvy Bertalan szavait idézve biztatott mindenkit a kézműves mesterségek megtanulására: „Nem ápolni kell a hagyományt, hanem megtanulni, majd az ápol minket!” Tagjaik sorában józsai lakosok is vannak, többek között Vass Tamás és Magyari Tibor faragók. Az ő alkotásaik közül is láthatunk néhányat a most megnyílt tárlaton.

teritek2_700

A szemet gyönyörködtető tárgyak minden látogatónak adhatnak ötletet, hogyan használhatók a háztartásban a népi iparművészeti alkotások, ha nem is a hétköznapokban, hanem ünnepi alkalmakkor. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a Józsai Közösségi Házban, nyitvatartási időben.

További képek a GALÉRIÁBAN, katt IDE!