Hírek

Ügyvéd válaszol - házastárs, élettárs, nem mindegy!

Két olvasói kérdés, hasonló témakörben, tanulságos válaszokkal. Aki ezúttal is válaszol: Lukácsné dr. Patakvölgyi Piroska.

Olvasó: A férjemmel 15 évig éltünk együtt, a legkisebb gyermekünk megszületését követően elváltunk, a válást követően mégis megbocsátottam neki és együtt maradtunk. A kislányunk kétéves volt, amikor megbetegedett, és rá pár hónapra meg is halt. A Nyugdíjfolyósító az özvegyi nyugdíj iránti kérelmemet elutasította, amit nem értek, hiszen kiskorú gyermekünk van és több mint egy évig éltünk élettársakként.

Ügyvéd: Az özvegyi nyugdíj feltétele, hogy a kérelmező az elhunyt túlélő házastársa legyen, élettársi kapcsolat esetén 10 éves élettársi kapcsolat fennállását, vagy az élettársi kapcsolatból született gyermek esetén 1 évi élettársi kapcsolat fennállását kell bizonyítani. Az Ön esetében ezek közül egyik feltétel sem áll fenn, hiszen a válás miatt nem lehet túlélő házastárs, ehhez újra házasságot kellett volna kötniük, az élettársi kapcsolatuk nem tartott 10 évig, illetve a legkisebb gyermek a házassági kapcsolatból született és nem az élettársi kapcsolatból, így az özvegyi jogosultság egyik alapvető feltétele az Ön esetében nem áll fenn.

jog_400_400

Olvasó: Párommal három éve éltünk együtt, amikor autóbalesetben elhunyt, pedig már az esküvőt terveztük, az ő lakásában éltünk, én most mit fogok örökölni utána?

Ügyvéd: Élettárs akkor örököl, ha az élettársa végrendelkezett és a végrendeletében örökösének nevezte, vagy részére halála esetére adományt, vagy egyéb juttatást hagyott, törvényes öröklés címén az élettárs nem örököl, ha az élettársi kapcsolat alatt közös vagyon keletkezett, annak megosztását kérheti.

A jogszabályokban a házasság és az élettársi kapcsolat közötti különbség nem véletlen, hiszen a házasságkötéssel a házasulandók az anyakönyvvezető előtt a párkapcsolatukat felvállalják a társadalmilag elfogadott formában. A házasság nem egy „papír”, felelősségvállalás a másikért, jóban-rosszban, egészségben-betegségben. Ez a felelősségvállalás, családalapítás az, amihez a jog a római jog óta jogosultságokat és kötelezettségeket párosít. Az azonban, hogy a házasságon belül a pár milyen szabályokat alakít ki, az kizárólag rajtuk múlik, vagyis a házasság nem egy „ósdi” jogintézmény, hanem a házastársak által, saját életvitelüknek, saját szabályaiknak megfelelően alakított, de jogilag is elismert párkapcsolat. Az élettársi kapcsolat nincs semmilyen hivatalos eljáráshoz kötve, így annak fennállása is bizonytalan, a kapcsolat komolyságát, a felek egymás iránti elköteleződését a jog a házasságban látja biztosítottnak, ezért van az, hogy bizonyos jogokra pl. özvegyi nyugdíjra a túlélő házastárs az együttélés időtartamára tekintett nélkül jogosult lehet, míg az élettársnak bizonyítania kell az élettársi kapcsolat fennállását, annak időtartamát, vagy az abból született gyermek létét.

További kérdés esetén keressék bizalommal ügyvédnőt.

Dr. Patakvölgyi Ügyvédi Iroda
Lukácsné Dr. Patakvölgyi piroska
Cím: Józsa, Barátság utca 3.
Telefon: 0652/387-803
Mobil: 0620/340-7411

Ügyfélfogadás: előzetes telefonos egyeztetés alapján