Hírek

Íme a szezon elsõ bora

A korai szüret nyomán idén is a pécsi Lisicza Borház Primőr Roséja lett a szezon első kereskedelmi forgalomba kerülő bora Magyarországon - mely már Józsán is kapható.

2018 első borát ismét a Pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackozták. A reduktív technológiával készült Primőr Rosé, néró szőlőfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. Lisicza Sándor borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a primőr borok rajongói a tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színű rozéra számíthatnak. A Primőr Rosé augusztus utolsó hetétől magnumpalackos kiszerelésben került a Borháló üzleteibe.

borhalo_192_341

Példátlan, hogy augusztus végén palackozott újbor kapható a szakboltokban – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. – A koraiság persze inkább csak érdekesség, ennél fontosabb, hogy milyen szépségekkel, értékekkel szolgál majd ez a különleges év. Partnerborászaink visszajelzései alapján derűlátóak vagyunk: a magas mustfok mellett az eddig szüretelt fajtákban megfelelő savgerinc mutatkozik. A feltételek adottak, hogy az ihletett borászok kiváló borokat, kiemelkedő tételeket alkossanak a 2018-as évjáratból.

A szőlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon időjárása: a márciusi havazást erőteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két héttel előrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus elején megkezdődött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik, és ősz derekára a szakboltok polcaira kerülhet.

A jó primőr borokat szeretik, keresik a vevők a boltokban, előjegyzik kereskedőinknél, hamar el is kapkodják őket. Többről van szó, mint az újdonság varázsáról: az a fajta nyárutói, kora őszi könnyedség, frissesség, gyümölcsösség, amit a hozzáértő borász reduktív eljárással egy korai fajtában kidomborít, novemberre testté válik. Nem csoda, hogy a korai zsánernek, a primőr íz világnak kialakult a maga rajongói tábora a fogyasztók körében – vélekedik Kathona az öt éve működő Borháló borásza.

„Egy hűvös-napos szeptember ideális lenne. Csapadékra már nincs szüksége a szőlőnek, a további hőség pedig a savtartalom rovására menne. Jöjjön hát az ősz!” -

foglalta össze a borászok kívánságait Lisicza Sándor borász.

A korai szüret a primőr borok sohasem látott bőségét hozhatja az üzletekben. A Borháló vásárlói a Lisicza Primőr Rosé után a következő újborokra számíthatnak szeptember folyamán: Várszegi Csabagyöngye, Szentpéteri Irsai Olivér, Szentpéteri Nero Rose, Lelovits Menoir Rosé, Font Irsai Olivér, Vojtek Rosé. Ezek a tételek a normál üvegpalack mellett szokás szerint valamilyen gazdaságos kiszerelésben – magnum- vagy PET-palackban, zsákos-dobozos csomagolásban – is elérhetők lesznek.

 

Elérhetőségek: jozsa@borhalo.com,  +36 30 602 0847

CÍM:

Józsapark emelete, (Húsbolt mellett)

Nyitva: hétfő-péntek: 11-19, szombat: 8-14

Facebook oldal ITT

 bh3_582_582_582_582