Hírek

Távol tartás vagy elpusztítás

Hogyan védekezhetünk a kertben a meztelen csigák ellen?

Sokaknak megkeseríti az életét a meztelen csigák megjelenése a kertben. Nyálkájukkal elrondítják a járdákat, a növényeket, emellett rágásukkal súlyos károkat okozhatnak a veteményesben vagy a virágoskertben. Mit tehetünk ellenük? 

Természetes ellenségeik a sünök, békák, vakondokok, ezért ezeket védjük a kertünkben! Szintén kedvelt tápláléka az indiai futókacsának, de ha egy ilyet beszerzünk, gondoskodni kell róla, hogy más táplálékkal is etessük, és gondoskodjunk róla a téli hónapokban is.

Ha egyik természetes ellensége sem tudja felvenni velük a harcot, választhatunk az elriasztás vagy az elpusztítás között. Jó riasztók lehetnek az ágyások köré telepített fűszernövények. A zsálya, zsázsa, fokhagyma, majoránna, kakukkfű intenzív illatát nem szeretik, ezért el fogják kerülni a veteményest. Jó riasztó lehet az ágyások köré hintett tojáshéj por, a hamu, a kávézacc. Nem tökéletes megoldás, mert látványnak sem túl szép, és folyamatosan pótolni kell.

csigacsapda_640

Ha elpusztításuk mellett döntünk, készíthetünk csapdát is. Egy műanyag edény megfelelő erre a célra, amit a pereméig leásunk a földbe, és sört, vagy cukros-élesztős vizet töltünk bele. Vonzani fogja a csigákat, és gyanútlanul besétálnak a csapdába. Úgy is megszabadulhatunk tőlük, ha egy deszkát vagy műanyag lapot helyezünk el a kert egyik eldugott részében, ami alá napközben behúzódnak, és könnyedén összeszedhetjük őket. A begyűjtött példányokat kitelepíthetjük a természetbe, vagy elpusztíthatjuk. Ennek legemberségesebb módja a forró vízzel való leöntés. Semmiképpen ne válasszunk olyan módszert, pl. sóval behintést, ami az állatoknak hosszú szenvedést okoz!

Végső esetben nyúlhatunk a vegyszeres védekezéshez, de végezzük kellő körültekintéssel, mert ezek a mérgek a háziállatokra és az emberre is veszélyesek lehetnek!