Hírek

Balesetveszély sövény és sziklakövek miatt

A lakóház elé, közterületre ültetett növényeket az ott lakóknak kötelességük gondozni.

Balesetveszélyes útkereszteződés, útszakasz számos helyen van Józsán is. Olyan hely is van, ahol a közlekedést akadályozza a sövény, a bokor, az útra belógó lombkorona, és olyan is, ahol a kereszteződésben a biztonságos kifordulást nehezíti meg. 

A tulajdonos kötelessége

A polgármesteri hivatal az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre azt közölte lapunkkal, hogy az önkormányzat közgyűlésének rendelete alapján az ingatlantulajdonosok kötelesek elvégezni az ingatlan és az úttest külső széle közötti közterületi sávba eső növényzet rendszeres nyírását és a gyomnövények eltávolítását. Ezekbe az úgynevezett előkertekbe az ingatlantulajdonosok saját költségen növényt telepíthetnek. Azok ápolásáról azonban ők kötelesek gondoskodni. Jelenleg az önkormányzat nem szabályozza a telepíteni kívánt növények típusát, azok gondozási módját. Ha erre vonatkozó megkeresés érkezik a hivatalhoz, javaslatot tesznek.

svny_az_uton_640

Ellenőriznek, büntetnek

A Debreceni Közterület-felügyelet rendszeresen ellenőrzi az ingatlanok előtti közterületi sávok állapotát. Amennyiben jogsértést tapasztalnak, a jegyzőnél eljárást kezdeményeznek. Akkor is fellépnek, ha az ingatlan előtti előkertben parlagfű, illetve allergén gyomnövény fordul elő. 

Azt is megkérdeztük a polgármesteri hivataltól, hogy szabályos-e nagy köveket kirakni az útpadkára. Erre azt a választ kaptuk, hogy közterületen sziklák, kövek, oszlopok és egyéb tárgyak elhelyezéséhez a közterület kezelőjének a hozzájárulása szükséges. Ennek hiányában a kihelyezővel szemben a Debreceni Közterület-felügyelet jogosult intézkedni.

A polgármesteri hivatal első körben felszólítja az ingatlan tulajdonosát a forgalom biztonságát zavaró növények visszavágására. Amennyiben ennek a tulaj nem tesz eleget, akkor közlekedési hatósági eljárást kezdeményeznek vele szemben.

Forrás: www.haon.hu

http://www.haon.hu/balesetveszely-soveny-es-sziklakovek-miatt/3729628