Hírek

Mesés ajándék készül nyáron a gyerekeknek

Népmese Pont épül a Józsai Közösségi Ház előterében, ahol játékkal, mesével, interaktív foglalkozásokkal várják a gyerekeket Debrecen óvodáiból, iskoláiból.

A Józsai Közösségi Ház rendszeres látogatói bizonyára észrevették már, hogy a régi gyerekjátszó egy ideje nem üzemel. Ennek oka, hogy nagyszabású tervek megvalósításán dolgoznak az intézmény munkatársai.

A Debreceni Művelődési Központ nyertes pályázata révén Népmese Pont valósul meg Józsán: olyan közösségi tér épül az előtérben, ahol szervezett programokkal várják majd az óvodás és iskolás csoportokat. Nyár végére elkészül a mesepont belső terét adó jurtasátor, Vetró Mihály nemezkészítő népi iparművész alkotása, családias, meghitt környezetet teremtve a foglalkozásoknak.

006_650_650

Eddig 13 oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást – óvodától a középiskoláig -, ahonnan a tanulócsoportokat fogadják majd. Ezen kívül a mesepont munkatársai is ellátogatnak debreceni oktatási intézményekbe mesefoglalkozásokat tartani.

A tervek szerint harmincféle programot kínálnak a foglalkozások résztvevőinek, melyek mindegyike a népi hagyományokra, kulturális örökségünkre alapozva szolgálja a gyermekek fejlődését. A népmesék adta keret élményszerűvé teszi a tanulást, az anyanyelvi kompetenciák fejlesztése mellett lehetőséget ad a közösségi normák elsajátításához és a nemzeti identitás kialakításához.

Májusban a Kerekerdő óvoda két csoportja részére tartották meg az első mesefoglalkozásokat a Népmesepont két főállású munkatársa, Szabó Judit és Vass Rozália vezetésével. Egyelőre csak a közösségi ház helyiségeit tudják e célra használni a nemezsátor elkészültéig, de a gyerekek így is nagyon jól érezték magukat, új élményekkel gazdagodtak. Ezen kívül folyamatosan tartanak mesefoglalkozásokat külső helyszíneken is.

Természetesen nemcsak óvodai és iskolai csoportok, hanem a lakosság számára is nyitott lesz a mesepont. Már a nyári szünidőben is lesznek családi mesefoglalkozások, és szeptembertől rendszeresen szerveznek olyan alkalmakat, amikor a gyerekek és a szülők együtt mesélhetnek, bábozhatnak, játszhatnak.

025_650_650

Mesetár foglalkozások időpontjai a nyári szünetben:

június 21., 28. délelőtt 10-től 12 óráig

július 5., 12., 19., 26. délelőtt 10-től 12 óráig

Kérjük, előzetesen jelezzék részvételi szándékukat az 52/ 386-137-es telefonszámon! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!