Hírek

A legszebb dalok szólaltak meg a legszebb hangokon

Népdalénekesek és hangszeres népzenészek muzsikáltak három napig a Józsai Közösségi Házban.

Ünnep ez a három nap, a népzene ünnepe – összegezte a hétvégén megtartott Cívis Népzenei Fesztivál jelentőségét Bistey Attila, a rendezvény műsorvezetője, ceremóniamestere és egyben lelkes közönsége. A csütörtöktől szombatig tartó fesztiválra közel 200 fellépő vendég érkezett az ország keleti régiójából és a határon túli Vajdaságból.

 

Pénteken az ifjú szólóénekesek és népzenei csoportok minősítő versenyét tartották négy korosztályban. A produkciók magas színvonalát jól bizonyítják az elért eredmények. A közel 100 fellépő közül 21-en kaptak Cívis Gyémánt minősítést, 35-en arany, 25-en ezüst és 6-an bronz minősítéssel térhettek haza. A versenyzők között szurkolhattunk ismerős kedvenceknek is, akik rendszeres fellépők a közösségi ház programjain: a Katrinca Furulyazenekarnak, a Márta testvéreknek, Ugrai Richárdnak és a tavalyi Szeredás népzenei tábor résztvevőinek. Tóth Sándor citerakészítő mester az idei évben is felajánlott egy saját készítésű hangszert különdíjként. Ezt most nem egyéni előadó, hanem a Kisprücsök zenekar nyerte, nevükben a díjat felkészítőjük, Mester Beáta vette át. Jutalmat kaptak a legeredményesebb felkészítő tanárok is: Békés megyéből Rácz Gyula, Kecskemétről Sulcz Ferenc és a debreceni Mester Beáta.

A piactéren felállított nagyszínpadon egész nap szólt az örömzene a részt vevő csoportok, szólisták közreműködésével. Az este 8 óráig tartó minősítő verseny közös énekléssel és táncházzal ért véget, ahol már kötöttség nélkül, a lámpaláztól megszabadulva, önfeledten énekeltek együtt a fellépők, a szervezők és a zsűri tagjai.

cikk_001_700

A népzenei ünnep harmadik napján, szombaton, a régió népzenei csoportjai, zenei együttesei, pávakörei mutatkoztak be. A fellépők között volt az Alsójózsai Dalkör is. A Pásztor Ferencné által vezetett csoport térségi dicséretes minősítést kapott.

cikk_002_700

A zenei együttesek műsora után Birinyi József hangszerbemutató előadását nézhették meg a térségi találkozóra érkezett vendégek. Ez az előadás nyitotta a május 24-én kezdődött programsorozatot, és ezzel is zárult a 3. Cívis Népzenei Fesztivál, keretet adva a háromnapos zenei ünnepnek, tisztelegve a magyar népzene előtt, emlékezve az adatközlőkre, a magyar népzene kincs összegyűjtőire, a zenei hagyomány éltetőire.

cikk_003_700

Bistey Attila zárszóként Mácsai Pál Keringő című művének sorait idézte: „…a múlt fényképein a jövőbe néznek őseink. Nem hagynak magunkra, magamat látom bennük…” – s a zene épp úgy vall róluk, mint a fényképek. Nem hagynak magunkra, a zenei hagyományok  átadásával is a jövőbe, ránk néznek elődeink, hogy mindig legyen egy viszonyítási pontunk, ami tartást ad, amihez tartozunk, ami kifejezi összetartozásunkat.

cikk_004_700

TOVÁBBI 90 KÉPES GALÉRIÁNK ITT!