Hírek

Ádám, hol vagy?

A népszerű dallal hívták a férfiakat ünnepi köszöntésre az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület foglalkozására május 9-én.

Talán kevesen tudják, hogy a nemzetközi nőnap mellett van hivatalos nemzetközi férfinap is. Először 1999-ben ünnepelték meg az ENSZ kezdeményezésére, és azóta ez a Dél-Amerikából indult szokás elterjedt  a világ több országában. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a férfiak társadalomban betöltött szerepére, méltassa a munkában, a családban, a közéletben betöltött szerepüket és  a nemek egyenjogúságát.   A hivatalos nemzetközi férfinapot november 19-én tartják minden évben. Magyarország kissé eltér ettől a szokástól. Mivel jó borivó nemzet vagyunk, nálunk a férfinap május 19-re, Ivó napjára esik, és a komoly társadalmi szerepvállalás méltatása helyett a két nem kölcsönös jó viszonyát hivatott erősíteni.

apa1_700_700

Az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesületben már évek óta hagyomány a férfinap megünneplése. Mivel a nőnapról azzal emlékeztek meg, hogy meghallgattak egy előadást Némethné Varsányi Mónika, a józsai könyvtár vezetőjének tolmácsolásában a történelem híres nőalakjairól, most a férfiak kerültek górcső alá. Ádámtól Nerón és Shakespeare-en át egészen Puskás Ferencig, és a híres Aranycsapatig felsorolták a férfi nem nagyjait. Természetesen a lista nem lehetett teljes, de mindenképpen bemutatta a férfiak sokoldalúságát, a történelemben, a tudományban, az irodalomban, a művészetekben és a sportban betöltött szerepüket. A diavetítéses előadáson sok érdekességet megtudhattunk a híres személyiségek magánéletéről, és könyv- és filmajánló is volt, ahonnan még többet megtudhatunk róluk.

Az ünnepség második részében a nyugdíjas klub nőtagjai köszöntötték műsorral a férfiakat. A komoly hangvételű versek mellett volt tréfás használati utasítás a férfiakhoz, ami a klubtagok saját tapasztalatai alapján íródott. A jó hangulatú ünnepség végén nem maradhatott el a koccintás sem: ez alkalommal nemcsak az Ivók névnapjára, hanem a férfiak egészségére is ürítették poharaikat a nyugdíjas klub tagjai.

apa2_700_700

Köszöntjük mi is kedves férfi olvasóinkat – akár május 19-én, akár november 19-én ünnepeljük őket hivatalosan, gondoljunk rájuk mindig szeretettel a költőnő szavaival:

Tasnádi Györgyi:

Férfiakról – mindenkinek (részlet)


Boldog család, ahol a férfi  Férfi,
és nem számít csak belseje, s nem az, hogy hogy néz ki.
Persze, legyen ápolt, vonz a kellemes illat,
és pár kedves gesztus is szerelembe ringat.
Okot, indokot ad, hogy ő legyen Ő,
mert igazi férfi nélkül egyetlen nő sem Nő!