Hírek - érdekességek

A legjobbak szálltak versenybe

Március 24-én tartották a pálinkák és pogácsák seregszemléjét a Józsai Közösségi Házban – immár tizedik alkalommal.

Méltán mondhatjuk, hogy a X. Józsai Pálinka-  és Pogácsaverseny a legek versengése volt. Az idei évben nevezték a legtöbb pálinkát, összesen 130-at a minősítésre. A regisztrált minták közül 36 volt józsai, a legtöbb minta más településről érkezett. A Józsai Pálinkanap egyre szélesebb körben ismert, eljut a híre távolabbi településekre is. A debreceni termelőkön kívül érkeztek nevezések Kabáról, Hajdúszoboszlóról, Téglásról, Nagyhegyesről, Hajdúböszörményből, Létavértesről, Monostorpályiból és Derecskéről is. A rendezvény népszerűsítésében nagy szerepe van a Józsai Kertbarát Körnek, mivel tagjai szívügyüknek tekintik a magyar pálinkakultúra színvonalának emelését, és gondoskodnak róla, hogy a szakma legjobb szakértői értékeljék a benevezett pálinkákat.

palinka1_700

Az idén – éppen a nagyszámú nevezés miatt – a zsűri március elején elvégezte a leadott minták értékelését, a pálinkanapon már csak az eredményt hirdették ki. Elismerő oklevelet 32-en, bronz minősítést 41-en, ezüst minősítést 30-an, aranyat 27-en kaptak. Ezen kívül gyümölcsfajtánként választottak egy-egy kategóriagyőztest is. A szokásoknak megfelelően gazdára talált a Cívis Pálinkanap legjobb pálinkája díj is, amit ezúttal egy feketeribizliből készített különlegesség nyert el. A zsűri nevében Gönczi Károly Csaba, a kisújszállási Pálinka Baráti Kör vezetője összegezte a tapasztalatokat. Elmondta, hogy egyre nagyobb igényességgel készítik a termelők a cefrét és a lepárlást, és ez meglátszik a termékek minőségén is. Már nem csak azokból a gyümölcsökből készül pálinka, ami semmi másra nem jó, gondosan megválogatják a cefre alapanyagát. Nő a szőlőpálinkák iránti érdeklődés, és a szőlőpárlatokkal való kísérletezési kedv. Erre említette jó példaként a különlegességek kategóriagyőztesét, a szürkebarát borban áztatott bodza pálinkát, ami egy nagyon újszerű  ízvilágot képviselt.

palinka3_700

Őri Jánosné, a pogácsaverseny bíráló bizottsága nevében szintén arról számolt be, hogy a legjobbak szálltak versenybe az idei pogácsaversenyen. Az idei felhívásra jelentkeztek a legtöbben más településekről. A leadott sós sütemények nagy igényességgel készültek, és nemcsak közhely, hogy nehéz volt a zsűri dolga, mert valóban sok fejtörést okozott a rangsor felállítása. A versenyzők megfogadták az előző években kapott tanácsokat, és nagyon odafigyeltek a küllem, az állag és az íz harmóniájára. Mivel ennyire szoros volt a verseny, ezért minden résztvevő kapott elismerő oklevelet és ajándékot a fáradozásáért, ezen kívül a legek közül a legjobbakat külön oklevéllel és díjjal is megjutalmazták.

palinka2_700

A X. Józsai Pálinka- és Pogácsaverseny azonban nemcsak a versengésről szólt. A  résztvevők délelőtt zenés-táncos szórakoztató műsort láthattak. A délután folyamán megkóstolhatták a díjnyertes nedűket, és mellé a finom pogácsákat. Szakmai tapasztalatcserét tartottak, és a sikeres nap örömére még dalra is fakadtak, bizonyítva azt, hogy nemcsak versenyzők gyűltek itt össze, hanem egy baráti közösség, ahol a győztesek és vesztesek egyaránt jól érzik magukat, mert összeköti őket a közös érdeklődés, a jó pálinkák készítése iránti „szerelem”.

zs369ri_tagjai_650_650

A PÁLINKAVERSENY JÓZSAI DÍJAZOTTJAI:

Arany minősítést kapott:

Deák József – szőlő

Szalontay István –törköly

Szalontay István – bodza (szürkebarát borban áztatott)

Kállai Zoltán – szőlő

Bíró István Balázs – szilva

Bíró István Balázs – kukorica (whisky)

Tacsi Zoltán – szőlő

Ezüst minősítést kapott:

Bíró István Balázs – faeper

Nagyné Kovács Ildikó – kajszibarack

Nagy Mihály – birs

Nagy Sándor – törköly

Varga Károly – vegyes

Bíró István Balázs – zöld dió

Bíró István Balázs - golden alma

Sovány Pál – málna+törköly vegyes

Sovány Pál – szilva

Tacsi Zoltán – bodzavirág

Bronz minősítést kapott:

Sári István – birs

Sári István – gönci barack

Szegedi Sándor – barack

Dudik György – körte

Tacsi Zoltán – ananász

Tóth Sándor – szilva

Tóth Sándor – cseresznye

Szalontay István – ágyas szilva

Sovány Pál – alma

Kállai Zoltán - bodza

Különdíjasok:

Tacsi Zoltán

Bíró István Balázs

Különleges kategória győztes:

 Szalontay István

Elismerő oklevelet kapott:

Deák József, Mező János, Bardi Gyula

 

A POGÁCSAVERSENY EREDMÉNYEI:

Elismerő oklevélben részesült:

Nagy Imréné – Debrecen

Eszenyi Sándorné – Józsa

Jónás Ferenc – Józsa

Szabó Béláné – Józsa

Kovács Gusztávné – Kaba

Rákóczi Olvasó Népkör – Balmazújváros

Vincze Lászlóné – Józsa

Kovács Lajosné – Józsa

Kanczel Józsefné – Debrecen

Melkóné Balos Mária – Debrecen

Berki Katalin – Józsa

Török Lászlóné – Hajdúszoboszló

Vesszer Béláné – Debrecen

Kiss Anna Rita – Józsa

  1. helyezett: Kathi Sándorné – Hajdúböszörmény /sajtos pogácsa/
  2. helyezett: Benkéné Balogh Andrea – Hajdúböszörmény/részeges pogácsa/

II.         helyezett: Kozákné Szathmári Éva – Józsa /kapros juhtúrós pogácsa/

  1. helyezett: Tóth Imréné – Téglás /burgonyás pogácsa/
  2. helyezett: Dallos Erzsébet – Józsa /hagymás libazsíros pogácsa/

Különdíj:

 Szelekovszky Györgyné – Debrecen  / sajtos tekercs/

Tóth Imréné – Téglás /sajtos pogácsa/

Árva Istvánné – Téglás /sajtos diós pogácsa/

A zsűri különdíja:

Vargáné Matolcsi Mária Erzsébet – Józsa/sajtos roló variációk/

Árva Istvánné – Téglás /sajtos muffin/

 

A X. Józsai Pálinka- és Pogácsaverseny támogatói:

Agrárius Kft. – Varga Zsolt

Borháló-Józsa – Szendrei László

Cívis Lakk Kft. Festékbolt – Nádasdi Tamás

Debreceni Művelődési Központ

Józsa Autócentrum Kft.

Józsa Tüzép Kft. Benzinkút – Hamar Zoltán

Józsai Kertbarát Kör

Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület

Józsanet – Józsa Magazin

Mátyás Pince – Mátyás Tibor

Őri Jánosné

Smile Palacsinta – Szabó Lajos

Sodó Cukrászda – Varga Anikó

Tiszántúli Takarék Szövetkezet

Törőcsik László

Varga Videó – Varga József