Hírek

Beavatták a hallgatókat a klasszikus zenébe

Bach muzsikája szólt fúvós hangszereken március 21-én a Józsai Közösségi Házban.

A Bach Mindenkinek programsorozat keretében a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói tartottak beavató koncertet az érdeklődőknek a közösségi ház színháztermében. A rendhagyó hangversenyre a helyi általános iskolák tanulócsoportjai mellett az idősebb korosztályból is érkezetek vendégek.

bach1_resize_700

A zeneművek megszólalása előtt rövid ismertetőt hallhatott a közönség Bach életművéről, és az Amerikából indult Bach in the Subways kezdeményezésről. A 2010 óta világszerte megtartott alkalmi hangversenyek célja a klasszikus zene népszerűsítése, Bach zenei nagyságának megismertetése az utca emberével. A különböző hétköznapi helyszíneken – bevásárlóközpontokban, aluljárókban, köztereken – előadott zenei művek egyedi hangszerelésben, modern felfogásban szólalnak meg, bemutatva, hogy egyáltalán nem állnak távol a ma emberétől sem, bár több, mint 300 évvel ezelőtt születettek.

A józsai koncerten a Kodály Fúvósötös,  a Rézfúvós Quintett és a középiskolásokból alakult szaxofon együttes tolmácsolásában hangzottak fel az ismert Bach művek. Igazi zenei ritkaságnak számított a Bach & Blues feldolgozás, amelyben a hallgatók megismerhették, hogyan szólnak Bach művei jazz stílusban, szaxofonos előadásban.

bach2_resize_700

A zeneművek mellett az érdeklődő ifjú nézők rövid hangszerbemutatót is láthattak, megismerhették a különböző fa- és rézfúvós hangszereket.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN VAGY KATT IDE!