Hírek

Mióta ismerjük a pálinkát?

A március 24-én megrendezésre kerülő Józsai Pálinkanap sok éves múltra tekint vissza. De milyen régi múltra nyúlik vissza a pálinkafőzés története?

A lepárlási eljárásról a VIII-IX. századból már vannak leírások, de magyarországi megjelenése a XIV. századra tehető. Az aqua vitae néven említett égetett szeszes italt Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné köszvényének gyógyítására használták. Valószínűleg bor lepárlásából készült, ezért is nevezték égettbornak. Ekkor még szinte kizárólag gyógyászati célra használták.

A pálinka elnevezés 1630-tól vált általánossá, de ekkor még a borból, gabonából, gyümölcsből készült italok közös megnevezésére használták. A gyümölcspálinkáról legelőször egy 1658-as feljegyzésben olvashatunk. A tárgyi emlékek azt bizonyítják, hogy a XVII. században már kiterjedt pálinkafőző tevékenység folyt az ország területén.

Az iparosodás fejlődésével szükségessé vált a központi szabályozás a szeszgyártás területén. 1850-ben vezették be a szeszadót, és az akkori nyilvántartás szerint 100 000 szeszfőzde működött Magyarországon. Ezek száma fokozatosan csökkent, a kisebb szeszfőzdék megszűntek, és nagy kapacitású szeszgyárak jöttek létre. A XX. század elején már csak 1000 szeszgyár működött, ebből 30 volt ipari méretű. A magyar pálinka ekkor lett világszerte ismert, és az export évről évre nőtt.

A II. világháború után a szeszgyárak, szeszfőzdék állami kézbe kerültek. Ekkor vezették be a feles főzést: a kifőzött pálinka fele a főzetőé lett, a másik fele az államot illette. Ez a szabályozás egészen 1970-ig élt. Ekkortól vezették be a bérfőzést, és a ’80-as évektől engedélyezték a magántulajdonú szeszfőzdéket. A tömegigényeket az állami szeszgyárak elégítették ki, ahol alkoholból és aromákból állították elő az égetett szeszesitalokat, amiket pálinka néven forgalmaztak.

Az 1990-es évektől egyre nagyobb súlyt fektettek a minőségre, és 2002-től megszabták azokat a paramétereket, gyártási technológiákat, ami a pálinka előállításánál kötelező követelmény. Csak ezek betartásával használható a pálinka elnevezés.

Napjainkban legfontosabb a minőség javítása, ezért van nagy jelentőségük az olyan rendezvényeknek, mint a Józsai Pálinkanap, ahol szakmai zsűri minősíti a termékeket, és lehetőség nyílik a tapasztalatok megbeszélésére, új technológiák megismerésére.

mita_700