Hírek

Ügyvéd válaszol: Változik a CSOK!

Mostani cikkünkben a CSOK-ra térünk vissza Lukácsné Patakvölgyi Piroska segítségével, mivel 2018. március 15 után a CSOK iránti kérelmek beadása jelentősen egyszerűsödik:

1. Elegendő lesz büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozni

- olyan személy után igényel családi otthonteremtési kedvezményt, akire vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás igénybevétele még nem történt,

- a fennálló házasságról,

- a közös háztartásban élésről, valamint élettársak esetén ennek időtartamáról,

- a több önálló lakásból álló, osztatlan közös tulajdon esetén a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra vonatkozóan a támogatott személynek az ingatlan-nyilvántartásban nyilvántartott kizárólagos használati joga áll fenn.

-a büntetlen előéletről, azzal, hogy csatolni kell az igénylő írásbeli hozzájárulását ahhoz, hogy a nyilatkozatban foglalt személyes adatokat a hitelintézet, az állami adóhatóság és a járási hivatal a családi otthonteremtési kedvezményre való jogosultsága megállapításának és az igénybevétel jogszerűsége ellenőrzésének céljából és időtartamára kezelje.

- a köztartozás-mentességről, azaz nem kell beszerezni a most még kötelező igazolásokat.

2. Igényelhetik a CSOK-ot azok a fiatalok is, akik külföldről hazatérnek, ha az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolják, hogy Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt állnak, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalják, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar TB szabályok szerinti biztosítottá válnak.

3. Igényelhető lesz a CSOK a már folyamatban lévő építésekre és bővítésekre is.

4. Rövidül az elbírálás ideje: vásárlás esetén 30 napra, építkezés esetén 60 napra.

5. Hitelfelvételhez adóstársként a szülők, közeli hozzátartozók is bevonhatók lesznek.

 csok_450

Rövid ismertetésünk tájékoztató jellegű, mindenképpen javasolt a számlavezető pénzintézet, illetve a Kormányhivatal részletesebb tájékoztatását kikérni, jelenleg a kormányzati portálokon még csak a hatályos rendelkezések elérhetők, a változást a Magyar Közlöny 2018. évi 27. számában a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésének adminisztratív egyszerűsítéséhez kapcsolódóan egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 26/2018. (II. 28.) Korm. rendeletben lehet megtalálni. Kérdés esetén forduljon bizalommal ügyvédnőhöz:

Dr. Patakvölgyi Ügyvédi Iroda
Lukácsné Dr. Patakvölgyi piroska

Cím: Józsa, Barátság utca 3.
Telefon: 0652/387-803
Mobil: 0620/340-7411
Web: http://www.drpatakvolgyi.hu

Ügyfélfogadás: előzetes telefonos egyeztetés alapján.

Minden csütörtökön 16 és 18 óra között ingyenes tanácsadáselőzetes bejelentkezés alapján.