Hírek - érdekességek

Szeptemberben elkezdõdik a felújítás

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése TOP-6.6.1-15 kódszámú pályázati programja keretében újítja fel a Szentgyörgyfalvi út 7. szám alatti rendelőket. Balázs Ákos frakcióvezető tájékoztatta lapunkat a felújítás részleteiről.

A házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátásnak otthont adó épület infrastrukturális fejlesztésére közel 48 millió pályázati forrást nyert az önkormányzat. A fejlesztés közvetlen célja a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az egészségügyi alapellátást nyújtó házi gyermekorvosi, fogorvosi szolgáltatók eredményességének és hatékonyságának növelése, az infrastrukturális feltételek korszerűsítése.

A projekt keretében a Szentgyörgyfalvi út 7. szám alatti – 1960-ban épült – leromlott állapotú épület felújítása valósul meg, melyben két házi gyermekorvosi és két fogorvosi szolgáltató működik. A felújítás lehetővé teszi az épület infrastruktúrájának korszerűsítését, a munkafeltételek javítását, a környezettudatosságot, az esélyegyenlőség elvének megvalósítását, az egészségügyi alapellátáshoz való akadálymentes hozzáférést.

A rendelők nagy igénybevételnek vannak kitéve, kis alapterületűek, korszerűtlenek, a vizes blokkok felszereltsége elhasználódott és az elektromos- és gépészeti rendszer is elöregedett, ezért szükséges a belső tér teljes körű szakipari, elektromos, gépészeti felújítása. Az energiahatékonyság elérése érdekében megtörténik a megfelelő hőszigetelő képességű műanyag nyílászárók beépítése, a tetőhéjazat cseréje, illetve megvalósul a fűtési rendszer teljes körű felújítása. Megújuló energiaforrásként napelemek telepítése valósul meg, melyek gazdaságosabb üzemeltetést tesznek lehetővé. Ezen kívül végre megoldódik az épület külső-belső akadálymentesítése és lehetőség nyílik az eddig hiányzó akadálymenetes parkolóhely kialakítására. A kivitelezőnek a munkák elvégzésére 6 hónapja van.

megjul_640_640

A pályázati forrásból az egészségügyi alapellátáshoz szükséges eszközök minőségi cseréje valósul meg, amelyek hozzájárulnak a korszerű betegellátáshoz, a betegelégedettség növeléséhez. A pályázat megvalósításával az orvosi rendelő üzemeltetése gazdaságossá, költséghatékonyabbá válik, fenntarthatósága javul és az egészségügyi alapellátás megújult, korszerű környezetben válik biztosítottá.