Hírek - érdekességek

Ecset helyett számítógép

Rendhagyó képzőművészeti tárlat nyílik a Józsai Közösségi Házban szeptember 12-én.

aranyerd_720_720

A 20. században – a technikai fejlődés hatására – a képzőművészetben is megjelent a matematikai-geometriai ábrázolás. A múlt század közepén Victor Vasarely munkássága igazi áttörést hozott a festészetben, és létjogosultságot nyertek a matematikai szabályosságot követő geometriai formák és alakzatok, mint képi kifejezőelemek. A geometrikus művészet már tiszta absztrakciókkal dolgozott, és az így megjelenő optikai formák nyújtják a művészi élményt. A matematikai törvényekkel és képletekkel leírható képi formák azóta is nagy érdeklődésre tartanak számot a kísérletező kedvű művészek körében.

A számítógépek elterjedésével egyre inkább lehetővé vált a matematikai képletek formai megjelenítése. Napjainkban már léteznek olyan számítógépes szoftverek, amelyekkel végtelen számú, a valóságtól elvonatkoztatott geometriai ábra és forma hozható létre. Ebből a technikai megoldásból fejlődött ki az 1980-as évektől a fraktálművészet, amely egyedi formákkal és színvilággal nyújt művészi élményt a szemlélőnek.

Brenner Attila azon művészek közé tartozik, aki matematikai programok segítségével alkotja meg a szemet gyönyörködtető, absztrakt képeit. A digitális művészetbe, a fraktálok világába kalauzolja látogatóit a szeptember 12-én, 17 órakor nyíló kiállítás, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

matematika_500_707