Hírek

Mikor vegyünk mobilt a gyerekünknek?

Konkrét életkort mondani nem lehet, hiszen minden család, minden szituáció más és más. Egy adott esetben akár a nyugalmunk vagy a gyereké múlhat rajta. Néhány szempont, ami alapján könnyebb lehet dönteni.

mobiloz_ovis_640

Igen, jó eséllyel nekünk nem volt mobiltelefonunk és mégis felnőttünk, de ebből az ég egy adta világon semmi nem következik 2017-ben. A telefon ugyanis alapvetően egy nagyon hasznos dolog, ami sokszor tényleg jól jöhet, a kérdés csak az, mikor vegyük meg a gyermeknek az elsőt - onnantól ugyanis már nincs visszaút.

Hány éves kortól kell?

Minden gyerek máshogyan fejlődik, más igények fogalmazódnak meg ben­ne és más élethelyzetben van, ezért sincs konkrét válasz arra a kérdésre, mi az ideális kor a saját mobilra. Azt viszont érdemes végiggondolni, hogy amíg mi hordjuk mindenhova és nem kezd el önállóan járni külön­órákra vagy barátokhoz, addig úgy istenigazából nincs szüksége rá (a vészhelyzetről, mint kivételről és a tabletről, mint helyettesítőről lejjebb írunk). Ezért is szórakoztató, amikor első osztályos vagy ad absurdum óvodás gyerekek nyomulnak saját készülékükkel, de valljuk be, az egész alsó tagozatban teljességgel felesle­gesnek tűnik a saját teló.

Miért kell neki telefon?

A legfontosabb kérdés, amit a vásárlás előtt tegyünk fel magunknak: miért szeretnénk, hogy legyen a gyere­künknek telefonja? Erre éppen olyan jó válasz lehet az, hogy vészhelyzet esetén hasznos lehet, mint az, hogy az osztálytársakkal és barátokkal való kapcsolattartás miatt fontos. Még akkor se becsüljük alá az Instagram-lájkok és a Snapchat-videók fontos­ságát, ha nekünk ezek semmitmondó, jelentéktelen hülyeségeknek is tűnnek. Csak azért viszont ne vegyünk neki, mert napjában ötvenszer elmondja, mennyi­re szeretne már egyet. Különben is: ha már van netalán tabletje, akkor a telefont csak újabb nyomogatós kütyüként fogja használni.

A butatelefon is jó?

Ha kizárólag azért vennénk gyerekünk­nek telefont, hogy vészhelyzetben el tudjuk érni egymást, arra a legolcsóbb és legbutább készülék is tökéletes. Ne legyenek azonban illúzióink: ez sokkal inkább a mi igényeinket elégíti ki, mint gyermekünkét. A butatelefonnak ezenfelül két nagy előnye van: egy fel­töltéssel egy hétig is bírja és senki nem akarja majd ellopni gyerekünktől.

Már egy csomó osztálytársának okostelefonja van. Szorítsam össze a fogam és vegyek neki én is egyet?

Csak ezért semmiképp ne! Ha kicsit húzni szeretnénk az időt, arra a butatelefon-tablet páros a (nem is annyira) titkos tipp. Előbbi tökéletes a fent említettekre, utóbbi pedig igazából minden „okos" dologra jobb, mint a telefon. Mondani sem kell, hogy a tablet mellé mindenképp járjon masszív vé­dőtok és a képernyőt védő fólia is! Még furfangosabb megoldás, ha Phabletet veszünk, így két legyet ütünk egy csapásra: gyerekünk nem mondhatja, hogy nem tud telefonálni és van egy brutál nagy kijelzője, vagyis jobban tud rajta játszani.

Milyen híváscsomaggal rendelkezzen a SIM kártya?

A késleltetés kapcsán az sem utolsó szempont, hogy amint telefont kap a gyerek, onnantól az állandó tételként megjelenik a havi költségvetésben. Kivéve persze, ha okosan választunk. Van ugyanis már olyan, kifejezetten gyerekeknek kitalált SIM-kártya amivel a szülők teljesen ingyen hívhatók korlátozás nélkül, és első körben ez egy tökéletes választás. Mindenki mást hívjon Skype-on vagy Viberen, a netet pedig oldja meg wifin, semmi szüksége junior telefonosként adatkeretre.

Készítsük fel az okostelefonra!

A tablet funkcióit tekintve többnyire jobb is a telefonnál, mégis erre kell igazán felkészíteni. Az inkább kont­rollálható tablettel szemben a telefon sokkal gyakrabban lesz a kezében és vele, ezáltal nagyobb hatást gyakorol majd a mindennapjaira. Éppen ezért még mielőtt elkezdenénk böngészni, melyik modell mit tud és mennyibe kerül, kezdjük el tudatosítani gyermekünkben ennek jelentőségét. Egyrészt azt, hogy az okostelefonnal egy értékes és sérülékeny eszköze lesz, amire vigyáz­nia kell. Másrészt azt, hogyan érdemes viselkedni az online térben. Utóbbi sokkal hosszabb kitárgyalást érdemel néhány mondatnál, így most marad­junk csak annyiban, hogy tudatosítsuk gyerekünkben, a telefonunk tartalma - benne az összes üzenetünkkel, fotónk­kal és videónkkal - a magánszféránkba tartozik, ennek megfelelően csak nagyon körültekintően osszuk meg azt bárkivel, bármilyen felületen.

ELŐNYÖK:

-       kapcsolattartás és biztonság

-       információszerzés

-       szórakozás

HÁTRÁNYOK:

-       függőség kialakulása

-       akár hatalmas telefonszámla

-       iskolai (óvodai) konfliktus

-       telefonlopás, sérülés, törés, elhagyás

-       betegségek kialakulása (sugárzás miatt)

-       internet veszélyei

Összegezve, akkor döntünk jól, ha a környezet impulzusait kizárva, a családunkra, gyermekünkre szabottan hozzuk meg a döntést a telefon vásárlásáról, mely döntést nem befolyásolja sem társadalmi nyomás, sem divathóbort, sem a gyerek könyörgése.

Felhasznált Forrás: ApaMagazin