Hírek

Mamamibolt.hu - otthon a kötõdõ nevelésben

Sorozatunkat folytatva Tatár Mariannával beszélgettünk, a Mamamibolt tulajdonosával, aki három gyerekes anyukaként, a vállalkozása mellett a Belső Csend jóga stúdiót is vezeti férjével ahol kismama-, és baba-mama órákat és szülésfelkészítőket is tart.

Mi volt előbb a jóga vagy a vállalkozás?

A jóga régről jött, azt igazából magam miatt, a saját egészségem miatt kezdtem el. Még a családalapításom előtt, főállás mellett, már tartottam néhány jóga órát. A vállalkozás később jött már család mellett.

Mikor és hogyan kezdődött?

Amikor megszületett az első gyermekem, beleszerettem a mosható pelenkázásba. A mostani munkám igazából ebből eredeztethető. Nagyon belelkesültem, először csak a kismamáknak mutogattam a jógán az általam használt pelusokat. Aztán megkértem egy barátomat, hogy csináljon nekem egy olyan weboldalt, ahol a képek fent vannak a pelenkákról. Aztán amikor már meg voltak a képek, akkor egy idő után csináltunk alá egy webshopot is. Ez akkor nagyon kicsiben, inkább csak hobbiból indult. Akkoriban Debrecenben sehol nem lehetett mosható pelenkát és az ahhoz tartozó kiegészítőket kapni.

Aztán ez az egész apránként alakult hobbiból munkává. Nem is tudom pontosan hol volt az a pont, amikor már nem hobbi volt, hanem munka, talán 2-3-4 év után. De ez az egész egyáltalán nem volt tudatos. Ez nem egy előre jól megtervezett, szépen felépített cég. Teljesen egy hobbiból nőtte ki magát. De valahogy amit szeretsz, az működik, én azt látom. Mostanra már 5-6-an dolgozunk folyamatosan benne.

Végig webshopként működtetek?

Tatár Marianna: Sokáig csak webshopként, a babamosoly.hu-ból indult az egész. Aztán 2 évre rá, hogy ez elindult, megalakult a mamami.hu weboldal. Ennek az oldalnak a tulajdonosával meg egy másik anyukával együtt, kitaláltuk, hogy nagyon jó lenne egy igazi bolt is, nem csak egy webshop. Nem volt akkoriban ilyen bolt még Budapesten sem, ahol ilyen jellegű baba termékeket lehetett kapni. És akkor megcsináltuk hárman a pesti boltot, ez volt a mamamibolt. A társaim ott helyben csinálták, én pedig innen Debrecenből a beszerzést, háttérmunkákat végeztem. Nem volt ez egyszerű innen Debrecenből, nehezebben tudtunk részt venni a bolt működtetésében. Aztán a társaimnak másként alakult az élete és maradtam én. De hát Debrecenből egy pesti boltot üzemeltetni anyukaként, két gyerekkel…addigra már megszületett a második kisfiam is… Szóval ezt már így nem vállaltam be, bezártuk a pesti boltot és maradt csak a webshop. Fájt érte a szívem, mert azért ez nem csak egy sima bolt volt. Egyrészt az anyukák ismertek minket a mamami fórumról, tudták, hogy nekünk ez „szerelem”. Emellett a boltban volt egy kis kávézós, játszós rész is, ahová az anyukák szerettek bejönni, beülni, és amikor ide bejöttek vásárolni, az egyfajta szociális tér is volt nekik. Egyébként azóta is keresik a boltot pesten, pedig már 4 vagy 5 éve, hogy bezártuk.

A debreceni bolt hogyan lett?

A debreceni bolt érdekesen kezdődött. A webshopnak mindig volt egy kis lerakata itt Debrecenben. Egy kis raktárhely, ahol tároltuk, csomagoltuk a termékeket. Aztán sokan, akik innen Debrecenből vásároltak a webshopból, kérték, hogy oda jöhessenek átvenni a termékeket, meg egyáltalán élőben megnézni, kiválasztani. Az első üzletünk a Csapó utcán volt.

Aztán kb. 3-4 évvel ezelőtt költöztünk a mostani helyünkre, a Cegléd utcára. Mivel addigra a jógás vonal is eléggé felfejlődött a férjem révén, de azért én ott is besegítettem a háttérmunkában, adminisztrációban, ide a boltba kellett alkalmazott, mert nekem ez anyukaként egymagamnak nagyon sok lett volna.

A nagykereskedelmi rész pedig 2009-ben indult el. Akkor én kimentem külföldre, és találtam egy nagyon jó pelust, aminek mi lettünk a kizárólagos forgalmazói, de mára már 8 céget képviselünk itthon.

Hogy lehet ezt így anyukaként gyerekek mellett csinálni?

Hát néha nagyon nem egyszerű. Folyamatos sakkozás az idővel és a család, főként a férjem segítsége nagyon fontos. Mellette még a nagyszülők is besegítenek, másképp ez nem működne.

Ezek mellett fontos az is, hogy az ember tudjon megálljt parancsolni. Régen ez nehezen ment, mostanra már megtanultam, hogy ez nagyon fontos. Régen sokszor itthon is a gép előtt ültem, és a gyerekek megsínylették ezt. Most igyekszem akkor intézni a céggel kapcsolatos dolgokat, amikor a gyerekek iskolában, óvodában vannak, vagy a férjem tud velük foglalkozni. Amikor megjövök a boltból és átveszem őket, akkor pedig igyekszem száz százalékosan rájuk figyelni. Régebben hétvégén is sokat dolgoztam, most már hétvégente igyekszem csak nagyon minimális időt munkával tölteni, akkor, amikor a gyerekek is épp mást csinálnak, de egyébként igyekszem kikapcsolni. Nagyon hamar eltelnek azok az évek, amikor ezt ők nagyon igénylik és nem jó érzés ezekről a dolgokról lemaradni. Persze vannak muszáj dolgok, amiket meg kell csinálni, van, hogy el kell utaznom, de fontos, hogy tudjuk a dolgokat fontossági sorrendbe állítani és aszerint elvégezni őket. Most, hogy megszületett a harmadik babánk, még többet vagyok itthon és keveset megyek be a boltba. Ki szeretném élvezni a babás éveket és ha ez azt jelenti hogy nem fejlődik úgy a cég ez idő alatt, akkor ez így van rendben.

Mindig töretlen volt a lelkesedésed, vagy volt azért olyan, amikor elgondolkoztál azon, hogy valami mást csinálj?

Én ezt a „munkát” nagyon szeretem, hivatásnak érzem, jó érzés olyasmit munkádnak tekinteni, amit szívesen végzel. Azonban mióta azért egyre nagyobb a cég, több alkalmazottal, megfordult többször is a fejemben, hogy átadnám valakinek, főleg azután, hogy megfogant a harmadik baba. Aztán úgy döntöttem egyelőre meglátom, hogy megy majd a dolog három gyerek mellett és elnapoltam a döntést. A jóga egyébként nagyon sokat segített nekem a munkával kapcsolatosan is. Megtanultam általa az elengedést, ami nem csak a vállalkozásban, hanem a hétköznapokban is nagy segítség. Emiatt ritkán stresszelek, mert azt gondolom, hogy ahogy lesz, úgy lesz jó és a legtöbb dolog, amin sokszor aggódunk, amúgy is megoldódik magától. Ez többnyire be is igazolódik.

Ami még sokat segít a munkámban, hogy jó embereket keresek magam mellé. Fontos, hogy olyan alkalmazottat találjak, akivel jól tudunk együtt dolgozni, de ugyanakkor én is szeretem és megbecsülöm őket, és látják azt is, hogy én is oda teszem a magamét. Sokat dolgozok, nem herdálom a cég pénzét és látják azt is, hogy számomra ez egy küldetés.

Mi a Mamamibolt különlegessége? Mit lehet itt kapni amit máshol nem?

A Mamamibolt a természetes gondoskodás boltja. Termékeink természetes anyagokból készülnek, védik, óvják környezetünket, a legmagasabb minőséget képviselik, ugyanakkor gazdaságosak. Kínálatunkban megtalálhatók: a babák számára legegészségesebb kenguruk, hordozókendők, szoptatást támogató eszközök, mosható pelenkák, minőségi babakelengyék, babaruházatok, puhatalpú cipők, könyvek szülőknek és babáknak, különleges, minőségi játékok, bio tisztító- és mosószerek, ápolási termékek és számtalan hasznos, különleges és érdekes termék. Sok vevőnk szerint minden van nálunk, ami máshol nincs.

Vannak-e távlati terveid?

Nem túl professzionális módon csak rövid távú terveim vannak, inkább azt mondanám, hogy napi teendőimen túl ritkán látok mostanában. Hiányzik az elmélkedés nyugalma, ahol lehet terveket formálni, elképzelni a jövőt. Szeretnék természetközelibben élni, többet kirándulni. Vállalkozásilag fontos nekem, hogy családok megélhetését segítjük, részmunkaidőben dolgozik több édesanya nálunk és lehetővé tesszük hogy otthonról is dolgozhassanak. Ebbe az irányba sokat szeretnék még fejlődni. Szeretnék módokat találni arra, hogy minél többen tudjanak az eldobható pelenkák káros hatásairól, a kötődő nevelés szépségeiről. Sok még a tennivaló.

Belső Csend Jógastúdióról bővebben: Cím: Debrecen, Komlóssy u. 54. www.yogadebrecen.hu

Mamamibolt: Debrecen, Cegléd utca 16. www.mamamibolt.hu

mamami_370