Hírek

Családtámogatási lehetõségek: 10+1

A gyermekvállalás első sorban nem pénz kérdése. A türelmet, az alvás hiányát, a nyugodt percek hiányát, a gyerekekkel töltött időt, nem lehet pénzzel megvenni. Ugyanakkor kétségkívüli tény, hogy a gyerek/ek felnevelése, útnak indítása jócskán terhet ró a családi kasszára. Így fontos, hogy a lehetséges pénzügyi lehetőségekkel tisztába legyünk.

Összegyűjtöttünk néhány gyermekes életet segítő megoldást és lehetőséget, gyerekszámtól függetlenül. Figyelem, az alábbiak információk tájékoztató jellegűek, számos egyéb feltétele is lehet a támogatásoknak, és mindegyiket meg kell igényelni, kivéve a Babakötvényt.

 

  1. ANYASÁGI TÁMOGATÁS: A gyermek megszületésekor (szülést követő 6 hónapon belül) igényelheti az anya, összege egyszeri 64 125 Ft.
  2. CSED: Csecsemő gondozási díj (korábban TGYÁS). Csak az édesanya igényelheti, akár már a szülés előtt is 4 héttel. A CSED összege a szülést megelőző munkaviszony 70%-a, maximalizálva nincs. 24 hétig, azaz 168 napig jár.
  3. GYED: Gyermekgondozási díj. A CSED lejárta után lehet megigényelni, számítási módja hasonló a CSED-hez, de maximálva van, ami 2017-ben Br. 178 500 Ft/hó. Ez az ellátás a gyermek kettő éves koráig jár.
  4. 4.      GYED EXTRA: Ez lehetőség számos extra lehetőséget biztosít a GYED igénybevételeére. Pl. azoknak, akik a gyermek 1 éves kora után visszamennek dolgozni. Ilyenkor a munkabér mellett megkapják a GYED összegét is. Kiskorkülönbség esetén akár kettős GYED/GYES is igénybe vehető, ill. hallgatói jogviszony alapján is jár GYED.  Sőt arra is van lehetőség, hogy az apuka igényelje meg a GYED-et, akár munka mellett is.
  5. GYES: Gyermekgondozási segély. A gyermek 3 éves koráig jár, összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100%-a, azaz jelenleg bruttó 28.500/hó Ft (nettó 25.650 Ft). A legtöbben a GYED lejárta után igénylik meg. Aki nem jogosult CSED/GYED-re vagy GYES magasabb, mint az előbbiek, akkor a gyermek első két évében ez a fajta ellátást lehet megigényelni.
  6. GYET: Gyermeknevelési támogatás. Ilyen támogatásban az a szülő részesülhet, aki 3 vagy több kiskorút nevel, és a legfiatalabb 3 és 8 év közötti. Összege megegyezik a GYES összegével, azaz 28.500 Ft/hó.
  7. 7.      CSALÁDI PÓTLÉK: A családi pótlék alanyi jogon jár a gyermek megszületésétől, bár ennek is vannak feltételei. Egy gyerek esetén 12200 Ft/hó, 2 gyerek esetén 13300 Ft/hó gyermekenként, 3 vagy több gyerek esetén 16.000 Ft/hó gyermekenként.
  8. 8.      BABAKÖTVÉNY: A magyar gyerekek a törvény szerint (ez a 2006 után születettekre vonatkozik, azóta él ugyanis a rendelkezés) jogosultak életkezdési támogatásra. A babakötvény néven ismertté vált juttatás induló összege a csecsemőknél most 42 500 forint. Ezt aztán számtalan módon lehet különböző megtakarítási számlákon vezetve kiegészíteni, melyre az állam különböző jóváírásokat eszközöl. A gyermek 18 éves korára komoly summa jöhet össze így, mely továbbtanulásra vagy életkezdésre fordítható induló segítség.
  9. 9.      CSOK: Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A legismertebb támogatási rendszer. Lakásvásárlásra, építésre, felújításra használhatóak fel az államtól kapott milliók. 3 gyermek esetén ez akár 10.000.000 Forint is lehet, ez maximálisan lehívható támogatás.
  10. CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY: A családi adókedvezményt igénybe vevő családok sokkal többet vihetnek haza nettóban, hiszen kevesebb adót kell fizetniük. Ráadásul tovább is él az a lehetőség, hogy a személyi jövedelem adó (15%) mellett a 7%-os egészségbiztosítási és 10% nyugdíjjárulékból is levonható a kedvezmény mértéke. Egy gyermeknél 66.670 Ft-tal, kettőnél 200.000 Ft-tal, míg háromnál 660.000 Ft-tal csökkenthető az összevont adóalap. Nettóban számolva egy gyereknél 10.000 Ft-tal, kettőnél 30.000 Ft-tal, míg háromnál 99.000 Ft-tal utal többet a munkáltató.

+1: LAKÁSKASSZA: Okos ötlet, ha a család minden gyermek (és akár felnőtt) nevére köt egy-egy LAKÁSKASSZA szerződést, és így a megtakarítások/befizetések után 30% állami támogatásra jogosultak. A maximális havi megtakarítási összeg 20.000 Ft lehet szerződésenként, amihez az állam 6.000 Ft-ot ír jóvá. A manapság nagyon alacsony betéti kamatok mellett ez egy jó hozamnak tűnik még akkor is, ha a teljes futamidőre vetítve persze nem 30%, hanem csak 5-10%-os hozammal kecsegtet ez a megtakarítás.

pnz_450