Hírek

Miért éppen kisállat?

Minden emberben ott van a felfedezés vágya, a kíváncsiság. Emlékszem, gyerekkorom egyik kedvenc meséje volt a Lolka és Bolka a Föld körül. A két főhős sok izgalmas kaland részese volt. Földünk számos egzotikus helyén megfordulva, számtalan állattal is találkoztak. Bevallom, szerettem volna velük utazni.

Egy apró halas üzletben éreztem hasonlót a 80-as évek elején. A díszhalakkal eljött hozzám Ázsia, Dél Amerika - máris utaztam, mint a mesében!

Otthonainkba elvihetünk egy apró részletet a világ más pontjaiból. Lehet egy sivatagi, vagy akár esőerdei hangulatot árasztó terrárium, akvárium, díszmadarak, kisemlősök. Természetesen a kutyák, macskák sem maradhatnak ki.

hll3372_720

Sok családban felmerül, - igen gyakran a gyerekek részéről - hogy kisállatot szeretnének. Generációkon át öröklődő kérdés ez. A szüleim is találkoztak vele, majd néhány évtized múlva (szülőként) jómagam is. Könnyebb a döntés, ha a szülőknek van személyes tapasztalata kisállattal kapcsolatban: a korábbi el nem feledett tudást kell feleleveníteni, szükség esetén kiegészíteni, majd költözhet az új kedvenc. Semmi más teendő nincs, mint felszabadítani a neki megfelelő helyet, majd beszerezni az állatnak szükséges felszereléseket, kiegészítőket, eleséget.

Amennyiben nincs az adott fajról tapasztalat, fel kell készülni a vásárlás előtt. Ez történhet a világhálón böngészéssel, illetve másokat megkérdezve a tartási tapasztalataikról. Elsősorban bizalmi dolog, kinek a tanácsát fogadjuk meg.

tengerimalac_640

A szülők egy része feltételként köti ki, hogy a gyermek feladata legyen az állatka gondozása. Jómagam fontosabbnak tartom, hogy az állattartás szeretete, öröme legyen az elsődleges. Ha öröm társul a mindennapokhoz, a gondozással járó feladatok nem tűnnek munkának. A történet egyik legnagyobb nyeresége az lehet, ha belülről jövő késztetéssé válik a gyermeknél a kedvencéről való gondoskodás. Azt tanácsolom, legyünk szülőként társak ezekben a munkálatokban. A későbbiekben, amikor nagyobbak lesznek a gyerekek, érik be ennek gyümölcse: a gondoskodás felelőssége.

Addig is maradjon az állat egy társ, a lakhelye egy szobadísz, a gondoskodás róla pedig egy vidám családi közös program.

Arany László
Arany Kisállat bolt (Józsapark emeletén) üzletvezetője