Hírek

Biciklire fel, irány a természet

Márciusban már alig várjuk, hogy családunkkal, barátainkkal biciklire pattanjunk és felfedezzük az utóbbi időben kiépült kerékpárutakat Debrecenben és környékén. A Józsáról induló kerékpárút mára egy hálózat része, sokféle úti cél elérhető ezen keresztül biztonságosan.

01_bicikliz_csald_500_500

A debreceni kerékpárút hálózat körülbelül 80 km hosszú, behálózza a várost: Pallagi út, Sámsoni út, Zákány utca, Simonyi út, Bólyai utca, Egyetem sugárút, Füredi út, Balmazújvárosi út, Böszörményi út, Szabó Lőrincz utca, Csigekert utca, Bartók Béla utca, Vénkert utca, Hunyadi János utca, Burgundia utca, Sumen utca, Kishegyesi út, Hatvan utca, Mikepércsi út, Monostorpályi út. Szerencsére ezek az utcák úgy vannak összekötve, hogy a városban kényelmesen közlekedhetünk és nyugodtan eljuthatunk A-ból B pontba. Képzeletbeli túráink során több lehetőséget is ajánlunk, mindegyik kiindulópontja Józsa lesz.

 kerekparut-terkep_800

A józsai kerékpárút végén a Böszörményi úton találjuk magunkat. Itt térjünk le balra a Bólyai útra, kövessük a bicikli út vonalát és egyenesen a Nagyerdő szívébe érkezünk, ahol meglátogathatjuk a megújult Békás-tavat és környékét, ami egyszerűen elvarázsolja az embert. A Millenniumi játszótér és az Ötholdas pagony a gyerekek nagy kedvence, a Medgyessy sétány padjai, neves írók, költők szobraival kiváló hely megpihenni. A Nagyerdei Gyógyfürdőben, Aquaticum Élményfürdőben, Nagyerdei Kultúrparkban pár kellemes órát is eltölthetünk. A Sportcentrum, az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok pedig további sportolási lehetőséggel vár minket. A Nagyerdei Stadion, mellette a Ködszínházzal valamint a Nagyerdei Víztorony új színt vittek a Nagyerdő életébe. Csodás minden évszakban az Egyetemi park és Botanikus kert. Ha a Nagyerdőt bebarangoltuk és nem fáradtunk még el, akkor az Egyetem sugárúton tekerjünk végig a Hunyadi János utcára, onnan pedig jobbra fordulva a Péterfia utcára, és a főtéren találjuk magunkat, ahol gyönyörködhetünk a Nagytemplomban. A belvárosban a számos látnivaló mellett hangulatos vendéglátó helyiségek várnak minket pl. a Halközben, ahol nemcsak nyáron, ősszel is van élet. Egy kávé, egy fagyi, egy ásványvíz elfogyasztása után akár haza is indulhatunk.

 02_nagytemplom_500_500

Akik nagyobb túrára vágynak bátran nekivághatnak a Mikepércs tournak.  Az útvonalterv a következő: Böszörményi út, majd balra letérünk a Füredi útra, majd jobbra a Vénkert utcán végigtekerünk. Ezután következik a Hunyadi János utca, Burgundia és Sumen utca melyről rátérünk a Mikepércsi útra, ami egyenesen Mikepércsre vezet, ahol megtekinthetjük az egyhomlokzatú tornyos Református Nagytemplomot, melynek különlegességét a fazsindelyes tornya adja. A Kályhamúzeumban 65 kályhát csodálhatunk meg, melynek legrégebbi darabja az 1800-as évek elején készült.

Kellemesen elfáradunk, ha hazafelé a Vándor-Ló útvonal mentén tekerünk. Két szakaszból áll: a Mikepércsről a Debrecenhez tartozó Vekeri-tó felé vezető, zöld jelölésű szakaszon lovas tanya várja az érdeklődőket. Ha pedig a Mikepércsről Hajdúbagosra vezető sárga jelölésű szakaszt választjuk, eljuthatunk a település természeti kincséhez, a Rákóczi, vagy ahogy a helyiek nevezik, az „Ezeréves” kocsányos tölgyhöz, ami  a térség legöregebb fája. Innentől egyenes út vezet a Rókás horgásztavakhoz, és a Hajdúbagosi Földikutya Rezervátumhoz is.

03_ezerves_tlgy_640_640